Sari la conținut

Gerascofobia sau frica patologică de îmbătrânire. Află cum se manifestă: cauze și simptome

imbatranire
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Imbatranirea

Gerascofobia sau frica patologică de îmbătrânire. Este normal să simți o anumită îngrijorare cu privire la îmbătrânire și la modul în care te poate afecta, dar gerascofobia sau teama patologică sau irațională de îmbătrânire deteriorează bunăstarea emoțională și calitatea vieții.

Cu toții ne dorim să trăim mulți ani, dar și să ne bucurăm de ei sănătoși și cu cel mai bun aspect fizic posibil. Procesul natural de îmbătrânire și obiceiurile nesănătoase deteriorează organismul și contribuie la dezvoltarea bolilor. Unii oameni, însă, se tem de ziua lor de naștere pentru că au o frică irațională de îmbătrânire și de posibilele consecințe ale pierderii facultăților care le presupune.

Această frică patologică este cunoscută sub numele de gerascofobia, un cuvânt care provine de la unirea termenilor greci „geron”, care înseamnă „bătrân”, și „phobos”, care înseamnă „teamă sau frică”, adică frica de a îmbătrâni.

Femeie, stil de viata
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Gerascofobia. Cauze și factori de risc

Potrivit webconsultas.com, principalele cauze sau factori de risc care pot fi legați de apariția gerascopobiei sunt:

  • Sentiment de identitate socială care are în vedere caracteristicile grupului de tineri cu care te identifici mai pozitiv decât cele ale grupului de persoane în vârstă din care aparține.
  • Nu îndeplinești anumite așteptări sociale, cum ar fi a avea un partener sau copii, deține o casă, recunoaștere profesională.
  • Factori socioculturali care identifică tinerețea și frumusețea ca valori și simboluri ale fericirii, succesului și bunăstării. În prezent, în plus, rețelele de socializare funcționează ca o „vitrină a fericirii” care de multe ori nu are nicio legătură cu realitatea, dar pe care ne dorim să o realizăm.
  • Caracteristici de personalitate, cum ar fi perfecționismul, un nivel ridicat de pretenție de sine, dificultăți în gestionarea emoțiilor, toleranță scăzută la frustrare.
  • Lucrul într-un mediu în care imaginea corpului este foarte apreciată.
  • Lipsa relației cu persoanele în vârstă, sau interacțiunea exclusiv cu persoanele în vârstă aflate în situație de dependență.
  • Viziune negativă asupra îmbătrânirii care leagă bătrânețea ca o etapă care are doar aspecte nocive și inevitabile pentru oricine ajunge la o anumită vârstă: dizabilitate, tulburări cognitive sau vreun tip de demență, singurătate, boli degenerative.
  • Frica de moarte: ființele umane sunt conștiente că vom muri și, pe măsură ce îmbătrânim, ideea că ne apropiem de sfârșitul vieții poate provoca teroare și multă anxietate.
tristete
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cum se manifestă frica de îmbătrânire

Anxietatea cauzată de gerascophobia poate avea consecințe fizice și psihologice grave, cum ar fi cele enumerate mai jos: 

  1. Creșterea ritmului cardiac și palpitații.
  2. Transpirație în exces.
  3. Sufocare.
  4. Tensiune musculară.
  5. Dureri de cap sau dureri abdominale.
  6. Simptome depresive.
  7. Discuție de sine negativă.
  8. Stima de sine scăzută, pretenție de sine și izolare socială.
  9. Dificultăți de concentrare.
  10. Insomnie.
  11. Probleme fizice derivate din consumul de substante care promit mentinerea tineretii sau din urma unor tratamente estetice care nu sunt efectuate de profesionisti sau in conditii corespunzatoare.
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel