Sari la conținut

TOP 5 alimente care încetinesc îmbătrânirea. Ce trebuie să conţină dieta anti-aging

imbatranire
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Imbatranirea

Oamenii care se bucură de o longevitate remarcabilă, cunoscuţi sub numele de „superAgers”, depășesc 80 de ani și au o minte la fel de ageră ca în tinereţe. 

Marc Milstein, specialist în sănătatea creierului, explică în cartea „The Age-Proof Brain” cum reușesc acești oameni să-și mențină creierul tânăr și să lupte împotriva unor afecțiuni neurologice precum demența. El a introdus obiceiurile acestor persoane longevive în rutina sa zilnică, în special pe cele care țin de dietă și mișcare, scrie CNBC.
dieta
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Iată ce poți să mănânci într-o zi normală pentru a-ți menține creierul tânăr și concentrat:

Fructe

Fructele de pădure precum afinele, căpșunile și zmeura sunt bogate în antioxidanți, în special antociani și quercetină. Acești compuși ajută la combaterea stresului oxidativ prin neutralizarea radicalilor liberi din organism, despre care se știe că pot contribui la îmbătrânire și la diferite boli legate de vârstă. În plus, fructele de pădure au proprietăți antiinflamatorii, reducând inflamația care însoțește adesea îmbătrânirea.

Pește gras

Peștele gras, cum ar fi somonul, macroul și sardinele, sunt o sursă bogată de acizi grași omega-3, în special EPA și DHA. Acizii grași Omega-3 joacă un rol critic în menținerea rezistenței membranelor celulare, reducerea inflamației și susținerea funcției creierului. Aceste beneficii contribuie la bunăstarea generală și pot încetini procesul de îmbătrânire atât cognitiv, cât și fizic.

Legume cu frunze verzi

Legumele precum spanacul, varza kale, brocoli sau salata sunt pline de vitamine, minerale și antioxidanți. Aceste legume cu frunze verzi oferă organismului nutrienți esențiali, inclusiv vitamina K, acid folic și carotenoizi, care sunt legate de îmbunătățirea sănătății pielii, densității osoase și vederii. Gama variată de nutrienți din legumele cu frunze verzi sprijină procesele naturale ale organismului și ajută la combaterea problemelor legate de vârstă.

Nuci şi seminţe

Nucile și semințele, cum ar fi migdalele, fisticul și semințele de dovleac sau de in, sunt surse excelente de nutrienți anti-îmbătrânire. Bogate în acizi grași omega-3, vitamine și minerale, aceste alimente ajută la menținerea elasticității pielii, susțin sănătatea inimii și reduc inflamația. Prezența antioxidanților precum vitamina E ajută, de asemenea, la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ.

Condimente

Turmericul, un condiment cunoscut pentru compusul său activ curcumina, are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante puternice. Inflamația cronică este un factor major care contribuie la îmbătrânire și la bolile legate de vârstă, iar curcumina ajută la combaterea acestui proces. Studiile arată că turmericul poate fi benefic pentru susținerea funcției cognitive, a sănătății articulațiilor și a vitalității generale.

Variante de meniu la cină

  • Frittata cu broccoli, sparanghel, ciuperci, spanac, ardei roșu prăjit și roșii cherry.
  • Somon cu puțin ulei de măsline și orez brun sau quinoa.
  • Fajitas cu pui sau tofu, fasole neagră, fâșii de ardei gras și ceapă cu tortilla din cereale integrale.
  • Pește cu miso și puțin broccoli la abur.
  • Pui la grătar cu cartofi dulci și fasole verde la abur.
  • Cotlete slabe de porc cu broccoli și tăiței de dovlecel sau paste din cereale integrale.
Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel