miercuri, octombrie 27, 2021

Încă de vineri, 8 octombrie, de la ora 6.00, racla cu sfintele moaște a Sfintei Parascheva a fost scoasă din Catedrala Mitropolitană din Iași. Astfel, sfintele moaște au fost așezate în baldachinul special

amenajat, unde va rămâne timp de o săptămână, până pe 15 octombrie.

Slujbele obișnuite din aceste zile se desfășoară tot în aer liber, într-o zonă special amenajată.

Alături de racla cu sfintele moaște ale Ocrotitoarei Moldovei va fi și racla cu sfintele moaște ale Sfântului Gheorghe Pelerinul. Cel a cărui canonizare a fost proclamată în 2018.

În dat de 14 octombrie, în ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, Slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată începând cu ora 9.30, pe un podium amplasat pe Bulevardul Ștefan cel Mare, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane.

Reporterii

de la TVR Iași au surprins o enoriașă care în timp ce se ruga la Sfintele Moaște, freca de racla Sfintei mai multe măști de protecție noi. Despre cele aproximativ 10 măști pe care le-a frecat pe față și pe dos de plexiglas, femeia afirmă că le va duce acasă, familiei.

“Am simțit, așa, o chemare și… Sunt 5 sau 6 ani și în fiecare an eu vin aicea. Locuiesc în Italia, sunt cetățean italian, dar nu pot fără ajutorul dânsei. Anul ăsta soțul meu a fost foarte bolnav. Sunt măritată cu un italian. Foarte mult ajutorul îl simt. Le duc acasă (n.r. – despre măști) pentru ei”, a declarat femeia,

intervievată de reporter.

Momentul poate fi vizionat în filmarea de mai jos:

Numărul oamenilor care participă în acest an la pelerinajul de la Iași, cel mai cunoscut din ortodoxia românească, este redus comparativ cu anii precedenți.

Pelerinii trebuie să poarte mască când trec prin fața moaștelor, dar nu le este interzis să sărute racla. Majoritatea aleg să atingă plexiglasul cu gura acoperită de mască.

“Noi nu-i sfătuim absolut nimic, îi lăsăm să-și manifeste credința absolut neîngrădit. Mi se pare firesc așa”, a declarat Constantin Sturzu, consilier de imagine al Mitropoliei

Moldovei și Bucovinei.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor.

Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Ultimele stiri