Sari la conținut

Ghid practic pentru vaccinarea anti-covid. „Totul merge mult mai repede decât ne-am fi așteptat”

Ghid practic pentru vaccinarea anti-covid. „Totul merge mult mai repede decât ne-am fi așteptat”.

Pe 18 ianuarie, campania de vaccinare anti-covid a intrat în etapa a doua de imunizare. Potrivit Prefecturei Capitalei, în primă fază, în București, vor fi doar în 8 centre în care sunt organizate 23 de puncte de vaccinare.

Centrele în care se pot pot vaccina, începând cu 18 ianuarie, cei care se încadrează în a doua etapă sunt:
  • Spitalul Clinic Colțea (centrul ambulatoriu pentru sportivi) – 1 centru cu trei puncte de vaccinare / Calea Dudești, nr. 104-122, București;
  • Spitalul Clinic de Urgență Floreasca – 1 centru cu două puncte de vaccinare / Calea Floreasca, nr. 8, București;
  • Institutul Național de Boli Infecțioase Prof.Dr Matei Balș – 1 centru cu patru puncte de vaccinare / Strada Dr. Calistrat Grozovici, nr.1, București;
  • Institutul de Peneumofiziologie Marius Nasta – 1 centru cu patru puncte de vaccinare / Șoseaua Viilor, nr.90, București
  • Spitalul Obregia – 1 centru cu două puncte de vaccinare / Aleea Argeșelu, nr.8, București;
  • Institutul Național de Expertiză Medicală și Recuperarea Capacității de Muncă – 1 centru cu trei puncte de vaccinare / Strada Panduri, nr.22, București;
  • Spitalul Universitar de Urgență – 2 centre cu cinci puncte de vaccinare / Splaiul Independenței, nr.69, București.

Ghid practic pentru vaccinarea anti-covid. „Totul merge mult mai repede decât ne-am fi așteptat”

Sunt câteva zile deja de când a început a doua etapă de imunizare anti-covid. Cu toate că mulți dintre cei înscriși pentru a fi vaccinați s-au temut că vor fi cozi imense, realitatea pare mult mai prietenoasă. Joi, 21 ianuarie, la Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Dr Matei Balș, de exemplu, erau la coadă în jur de 10-20 de persoane.

Important de știut pentru cei care urmează să se vaccineze sunt următoarele lucruri.

  • Trebuie să se asigure că se așează la coada cu persoanele care au programare. Este o întrebare pe care trebuie să o pună de mai multe ori, pentru că, în funcție de răspuns, nu se pierde timpul de pomană.
  • Trebuie să se asigure că au cu ei un pix. Iar pixul trebuie să scrie. Pentru că fiecare persoană trebuie să completeze mai multe formulare.
  • Întrebați, de cum ajungeți la centrul de vaccinare, despre formularele pe care trebuie să le completați.
  • Înarmați-vă cu răbdare și gândiți pozitiv. Puteți sta la coadă în jur de o jumătate de oră, pentru că, între timp, se face și o mică dezinfecție.
  • O copie de buletin sau un act de identitate valabil.
  • Îmbrăcați-vă confortabil. Cu o cămașă sau un tricou și o bluză pe care o puteți da ușor. N-ați vrea să vă dezbrăcați precum grec, pentru că mâneca e prea strâmtă și nu poate fi rulată în sus.
  • Dacă vreți să transformați această experiență într-una pozitivă și veselă, puteți să adăugați la o cămașă sau o bluză „fereastra” ministrului Sorin Câmpeanu pe mânecă. Astfel veți avea parte de o imunizare ușoară și eficientă. Nu uitați că urmează și rapelul, deci veți putea folosi de același obiect vestimentar.
Potrivit Prefecturii București, pentru perioada următoare, au mai fost stabilite un număr de alte 29 centre de vaccinare, comunitare, în cadrul cărora vor funcționa un număr de 140 puncte de vaccinare, amplasate în toate sectoarele capitalei, dintre care 12 centre cu 64 puncte de vaccinare sunt deja operaționalizate. Aceste centre urmează a fi deschise etapizat în funcție de fluxul de persoane care doresc să se vaccineze și de gradul de aprovizionare cu dozele de vaccin necesare.
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel