marți, octombrie 4, 2022

Greutatea ghiozdanului, una dintre cele mai dezbătute subiecte atunci când vine vorba despre începutul anului școlar. Numărul tot mai mare de copii care au probleme la nivelul coloanei vertebrale îi sperie atât pe părinți cât și pe medicii care tratează cazuri din ce în ce mai grave, la vârste din ce în ce mai mici.
Studiile făcute au concluzionat că, într-adevăr, ghiozdanul este unul dintre dușmanii tăcuți.

Te-ar mai interesa: Boala care provoacă mai multe decese decât canceru...

„Din cauza multiplelor reguli nerespectate legate de purtarea ghiozdanului, apar deformitățile coloanei vertebrale”, explică dr. Tarek Nazer, medic primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.

Cele mai frecvente afecțiuni, întâlnite la copiii cu vârsta între 7-15 ani, sunt scoliozele – deformarea coloanei în formă de S.

„Coloana este împarțită în colona cervicală, toracală, lombară, sacrală și coccigiană, iar cele mai frecvente deformări apar la nivelul coloanei toraco-lombare.

Din cauza greutății crescute a ghiozdanului, a modului în care copiii poartă ghiozdanul sau chiar a ghiozdanului în sine, apar zone de suprasolicitare ce împing coloana vertebrală în direcții greșite, care duc, în timp, la deformarea ei.

Te-ar mai interesa: Câte grade are în casă ministrul Energiei: Nu stau...

Umerii, șoldurile și genunchii sunt articulațiile suprasolicitate atunci când școlarul cară ghiozdanul greșit. Acel ghiozdan care depășeste greutatea permisă pentru vârsta și kilogramele pe care le are, afectează cresterea corectă a copilului.”, continuă ortopedul.

Care este greutatea optimă a ghiozdanului

„Studiile au arătat că ghiozdanul nu ar trebui să depășească 8-10% din greutatea copilui și trebuie purtat corect pe ambii umeri, nu doar pe o parte. Este necesar ca acel ghiozdan să respecte normele de sănătate, să aibă un spate captușit, pentru a se mula pe curbura spatelui. De asemenea, este important ca accesoriul pentru școală să aibă dimensiunile potrivite în funcție de vârsta și înălțimea copilului. Este de preferat, atunci când acesta are un drum lung de parcurs, să facă pauze și să dea ghiozdanul jos.

Te-ar mai interesa: Profită de Revelion să îți faci plinul de sănătate...

După 10-15 minute de mers, trebuie să-și relaxeze coloana și umerii. Trebuie să acordăm o atenție mare copiilor care suferă de probleme de coloană, înainte de a începe școala, și celor care suferă de scolioză, cifoză sau alte deformității ale coloanei. Ei sunt mult mai predispuși la avansarea afecțiunii dacă nu respectă regulile și indicațiile unui medic ortoped.”

Reguli importante, atunci când cumpărăm un ghiozdan

– Materialul din care este confecționat ghiozdanul trebuie să fie ușor;
– Manerele ghiozdanului trebuie sa fie rezistente la încărcături;
– Curelele trebuie să fie confecționate din material elastic, să aibă o lățime de cel puțin 4 cm, căptușite, pentru a dispersa greutatea și să permită ajustarea acestora după înălțimea copilului;
– Să aibă o centură la brâu.

Te-ar mai interesa: Nu te-ai fi găndit că acest aliment duce la Alzhei...

„Părinții trebuie să-și întrebe copiii dacă simt dureri la nivelul spatelui sau senzații de amorțeală, la nivelul mâinilor, atunci când se întorc de la școala, pentru a exclude compresia arterelor și a nervilor către curelușe. Totuși, nu trebuie să uităm să-i implicăm pe copii în alegerea ghiozdanului (culoarea, desenul etc.), deoarece este important să-i placă acel ghiozdan, pentru a-l purta într-un mod sănătos, și nu să încerce să-l poarte greșit doar ca să ascundă, spre exemplu, un desen care nu-i place”, conchide Dr. Tarek Nazer, medic primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.

Te-ar mai interesa: Prof. dr. Dulcan: Care sunt cele trei prafuri otră...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private