miercuri, septembrie 28, 2022

În plină campanie de vaccinare împotriva covid-19, medicii ginecologi încep să îndrepte atenția importanței vaccinului și asupra femeilor însărcinate. Cu această ocazie, medicul ginecolog Nicolae Gică a decis să ne explice cum trebuie administrat vaccinul împotriva covid-19 când îți dorești să rămâi însărcinată, când ești deja însărcinată sau când alaptezi, astfel încât tu și fătul să beneficiați de protecție maximă.

Te-ar mai interesa: Un virus extrem de comun ar putea ucide cancerul. ...

Când autoritățile de reglementare federale au aprobat primele două vaccinuri COVID-19 pentru uz general în SUA, acestea au dat persoanelor însărcinate și celor care alăptează opțiunea de a decide dacă să primească imunizarea. Dar s-au oprit din a recomanda în mod direct. Acest lucru se datorează faptului că sarcina este o afecțiune medicală care exclude de obicei persoanele care participă la studii clinice pentru a studia siguranța și eficacitatea unui medicament. Excluderea acestui grup de persoane a însemnat că există puține date disponibile.

Pot obține un vaccin COVID-19 dacă sunt însărcinată, intenționez să rămân însărcinată sau alăptez în prezent?

De la începutul campaniei de vaccinare, până în prezent, au fost realizate mai multe studii privind eficacitatea vaccinului asupra femilor însărcinate, iar concluzia este următoarea: CDC a indicat că vaccinul poate fi administrat femeilor gravide. În plus, mai multe societăți profesionale medicale au pledat pentru vaccinarea gravidelor.
„Gravidele trebuie să se vaccinze, în primul rând pentru că ele aparţin unei grupe de risc. Ele sunt la risc să dezvolte forme grave ale unei infecţii cu Sars CoV-2.
Vaccinarea nu este contraindicată la gravide, ele vor beneficia de efectele vaccinării, şi anume de formarea de anticorpi”, a declarat dr. Nicolae Gică, medic ginecolog, vineri, la Sfat de Sănătate.

Momentul ideal din sarcină să se vaccineze: trimestrul doi

„Este ideal să se vaccineze în trimestrul doi de sarcină, pentru că a trecut trimestrul unu, atunci când apar toate malformaţiile”, explică medicul.

Te-ar mai interesa: Ultima modă în materie de slăbit. Fără alimente in...

Momentul ideal pentru vaccinare este trimestrul doi de sarcină, gravidele imunizate cu vaccin vor produce anticorpi împotriva virusului, iar ei vor trece bariera placentară. Astfel, spune ginecologul, aceştia îi vor oferi şi fătului imunitate după naştere.

Ce se întâmplă cu femeile care rămân gravide între cele două doze

„Studiile sunt încă limitate, dar cel mai bine ar fi ca gravidele să se vaccineze dacă au rămas însărcinate între doze. Beneficiile vaccinării sunt mai mari decât complicaţiile date apoi de boală”, precizează dr. Nicolae Gică.

Te-ar mai interesa: Care sunt cele mai mari nevoi ale pacienților cu S...

Lăuzele se pot vaccina fără probleme

„În ultimul an de pandemie, după studiile făcute în toată lumea şi în ţările grav afectate s-a demonstrat că gravidele sunt la risc şi dezvoltă forme mai grave de boală comparativ cu populaţia generală”, atenţionează ginecologul Nicolae Gică.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private