Sari la conținut

Grăsimea abdominală, legată de probleme ale creierului la bărbații de vârstă mijlocie cu risc ridicat de Alzheimer

grasime abdominala
Sursa foto: arhiva Doctorul
Grăsimea abdominală este legată de probleme ale creierului la bărbații de vârstă mijlocie.
Grăsimea abdominală este legată de probleme ale creierului la bărbații de vârstă mijlocie. Potrivit cercetătorilor de la Rutgers Health, impactul grăsimii abdominale asupra sănătății creierului și asupra cogniției este adesea mai mare la bărbații de vârstă mijlocie cu risc crescut de boala Alzheimer decât la femei.

La persoanele de vârstă mijlocie cu antecedente familiale de boală Alzheimer, cantitatea de grăsime din organele lor abdominale (pancreas, ficat și grăsime abdominală) este legată de volumul creierului și funcția cognitivă, potrivit unui studiu recent.

Grăsimea abdominală poate afecta sănătatea creierului și cogniția la persoanele cu risc ridicat de Alzheimer

Studiul publicat în revista Obesity a fost scris de Sapir Golan Shekhtman, un Ph.D. student la Centrul de neuroștiință Joseph Sagol de la Centrul Medical Sheba din Israel și condus de Michal Schnaider Beeri, director al Centrului de Cercetare Alzheimer Herbert și Jacqueline Krieger Klein de la Institutul de Sănătate a Creierului Rutgers.

Cercetarea, efectuată pe 204 descendenți sănătoși de vârstă mijlocie cu demență Alzheimer, a investigat depozitele de grăsime din pancreas, ficat și abdomen măsurate cu RMN.

„La bărbații de vârstă mijlocie cu risc crescut de boală Alzheimer, dar nu și femeile, grăsimea pancreatică mai mare a fost asociată cu o cogniție și un volum mai scăzut al creierului, sugerând o potențială legătură specifică sexului între grăsimea abdominală distinctă și sănătatea creierului”, a spus Jacqueline Krieger Klein.

Obezitatea este un factor de risc pentru o funcționare cognitivă mai scăzută și un risc mai mare de demență, cu asocieri diferite între sexe. Rezultatele cercetării evidențiază importanța investigării interrelațiilor dintre depozitele de grăsime, îmbătrânirea creierului și cogniția în contextul diferențelor de sex.

În plus, studiul contestă utilizarea convențională a indicelui de masă corporală (IMC) ca măsură principală pentru evaluarea riscurilor cognitive legate de obezitate.

Cercetătorii au spus că IMC reprezintă slab distribuția grăsimii corporale și nu ține cont neapărat de diferențele de sex.

„Descoperirile noastre indică corelații mai puternice în comparație cu relațiile dintre IMC și cogniție, sugerând că depozitele de grăsime abdominală, mai degrabă decât IMC, este un factor de risc pentru funcționarea cognitivă mai scăzută și riscul de demență mai mare”, a spus Shekhtman.

Aceste rezultate ale cercetării deschid noi căi pentru intervenții direcționate și explorarea în continuare a abordărilor specifice sexului în înțelegerea și atenuarea impactului grăsimii abdominale asupra sănătății creierului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel