Sari la conținut

Greșeala comună care afectează organismul! „În primul rând ficatul își schimbă ecogenitatea”

Hemocromatoza ereditară este o afecțiune genetică rară
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Tratamentul principal pentru hemocromatoza ereditară constă în eliminarea excesului de fier din organism prin flebotomie, un proces de îndepărtare a sângelui.

Funcționarea proastă a organismului depinde de o serie de factori. Specialiștii atrag atenția că anumite obiceiuri alimentare ne pot eficientiza starea de sănătate. 

Greșeala comună care afectează organismul! „În primul rând ficatul își schimbă ecogenitatea”

Cantitatea prea mare de mâncare în mod repetat duce la acumularea de grăsime de către ficat. Ce se întâmplă, în timp? Insulele de grăsime iau locul celulelor funcționale!

Dr Gabriela Smira, medic primar medicină internă, spune că „inflamația se vede în timp, în primul rând ficatul își schimbă ecogenitatea”.

„Inflamația se vede în timp, în primul rând ficatul își schimbă ecogenitatea. Pe termen lung duce la inflamație, apoi fibroză și într-un stadiu final ciroză. De aceea, există pacienți care vin foarte târziu la doctor. Ei nu simt nimic, iar momentul în care încep să simtă modificări în starea lor de sănătate e un moment avansat, chiar cu ciroză hepatică.

Controlul de rutină e foarte important. Nu ne doare, nu simțim nimic, decât poate o ușoară astenie. O ecografie făcută anual, ecografie abominală cu un bilanț biologic, analize de sânge recoltate an de an și cu o dietă”.

Pancreasul secretă hormonul insulină și îl aruncă în fluxul sanguin. Insulina circulă și ajută zahărul din sânge să pătrundă în celule, situație normală. Odată pătruns, scade, fiziologic, cantitatea de zahăr din sânge.

Ficatul gras – diabet

Ficatul gras, stadiul inițial. Grăsimea nu rămâne doar în ficat, ci particulele migrează spre pancreas, unde atacă celulele care produc insulină. Și le distrug. De aceea, ficatul gras se asociază și cu diabetul.

Și ne uităm spre grăsimea care circulă normal în sânge. Găsim colesterol și trigliceride. Ce face prea mult zahăr în sânge? Un fenomen ciudat în privința grăsimilor.

Academician prof. dr. Maya Simionescu, Institutul de Biologie și Patologie Celulară Nicolae Simionescu: „Cantitatea crecută de zahăr, de glucide în sânge afectează cărăușii de colestererol. Intră mai rapid în vasele de sânge. Tot procesul de formare al plăcii e mult mai rapid în condiții de diabet, adică de hiperglicemie, adică de zahăr crecut.”

Zahărul atrage grăsimea

Zahărul crescut în sânge atrage așadar grăsimea, care circulă în sânge, în mod normal. Și o face să se depună. Excesul de insulină acționează, simultan, ca un hormon de creștere. Îngroașă stratul intern al vaselor de sânge.

Odată îngroșate, atrag și mai mult colesterol. Și determină și inflamație. Vasele devin mai înguste și auto-întrețin boala numită atero-scleroză, potrivit stirileprotv.ro.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel