Din cuprinsul articolului
Cum să ții Postul Crăciunului sănătos și eficient, urmând sfaturile nutriționistului Mihaela Bilic. Află ce alimente să eviți, cum să-ți disciplinezi organismul și cum să profiți de beneficiile postului pentru detoxifiere, regenerare și echilibru interior.
Beneficiile postului asupra organismului, conform Mihaela Bilic
Nutriționistul Mihaela Bilic subliniază că Postul Crăciunului nu este doar o tradiție religioasă, ci și o metodă naturală de a oferi corpului o pauză și de a-l ajuta să se regenereze.
„Prin eliminarea produselor de origine animală și diminuarea cantității de alimente consumate, postul este o metodă de a curăța organismul, îi dă posibilitatea să se regenereze, să se echilibreze, să se repare, să se odihnească”, explică Mihaela Bilic.
Postul stimulează mecanismele de detoxifiere, reduce stresul oxidativ și promovează o stare generală de bine.
Greșeli frecvente de evitat în post
Pentru ca postul să fie cu adevărat benefic, Mihaela Bilic atrage atenția asupra unor capcane:
- Mâncatul excesiv: Obiectivul postului nu este să te îndopi cu alimente permise, ci să experimentezi senzația de foame și să mănânci doar cât este necesar pentru supraviețuire.
- Produsele ultraprocesate: Evită prăjelile, produsele de patiserie și alimentele ambalate bogate în soia și grăsimi vegetale. Optează pentru preparate simple, din ingrediente proaspete, cum ar fi ciorbe și ghiveciuri de legume.
- Excesul de dulciuri: Chiar dacă postul nu interzice zahărul, consumul exagerat de dulciuri crește stresul oxidativ și aduce calorii goale.
„Postul religios nu interzice zahărul, care este principalul vinovat pentru creșterea stresului oxidativ din organism. Există o mulțime de dulciuri de post care ne îngrașă cu calorii goale și “ruginesc””, atrage atenția nutriționistul.
- Excesul de sare și grăsimi: Alimentele procesate solicită metabolismul și mecanismele de detoxifiere.
„Atenție, în postul religios adevărat este limitat inclusiv consumul de grăsime, zilele cu dezlegare la ulei și vin sunt la fel de rare ca și zilele cu dezlegare la pește.”
Obiective pentru un post sănătos și eficient
Pentru a beneficia la maxim de postul religios, respectă câteva reguli simple:
- Creșterea consumului de legume: Cu cât mai variate și mai colorate, cu atât mai bine. Pigmenții vegetali sunt bogați în fitonutrienți care protejează organismul.
- Hidratarea optimă: Bea apă, ceai verde, infuzii de plante, zeamă de supă sau chiar cafea.
- Pauze alimentare de 4-5 ore: Evită gustările între mese pentru a permite digestia completă și procesarea nutrienților.
- Moderația porțiilor: Chiar produsele de post consumate în exces pot duce la creștere în greutate. Redu cantitățile și mănâncă cu măsură.
„Prin post dobândim o disciplină și un echilibru, ne impunem reguli și limite alimentare, redescoperim bucuria și plăcerea mâncării după o perioadă în care aceasta ne-a lipsit. Postul înseamnă stăpânire de sine acolo unde, dacă ne lăsăm dominați de instincte, nu ne mai oprim din mâncat”, a mai spus Bilic.
Partea bună, potrivit Mihaelei Bilic, este că după perioada de post, te poți bucura de toate alimentele, dar fără excese.

