Sari la conținut

„Grijă de plămâni”, campanie de consultaţii gratuite pentru pacienţii cu afecţiuni pulmonare

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Cancerul pulmonar este o boala silenţioasă care, nedepistată la timp, poate fi fatală, iar specialiştii atrag atenţia că pericolul de îmbolnavire creşte după 55 de ani. Dar, atunci când este diagnosticat într-un stadiu incipient, cancerul pulmonar poate fi tratat mai ușor, sunt mai multe opțiuni de tratament și șansele de supraviețuire sunt mai mari.

La Timişoara, medicii au început o campanie de informare a populaţiei cu privire la simptomele acestei maladii şi factorii care duc la declanşarea ei, în condiţiile în care acest tip de cancer este cel mai răspândit în România și anual aproape 12.000 de români primesc acest diagnostic crunt.

Este motivul pentru care conducerea spitalului de boli infecțioase Victor Babeș din Timișoara împreună cu Asociația Onco Help și Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer au demarat campania intitulată ”Grijă de plămâni”.

Totodată, a fost lansată și o platformă online – grijădeplămâni.ro –  unde persoanele interesate pot afla ce înseamnă cancerul pulmonar, care sunt simptomele acestuia și factorii de risc.

medicament pentru cancer la plămânii
Sursă foto: Getty Images

Medicii susțin că, din păcate, mult prea puține informații se cunosc despre acest tip de cancer. E o boală silențioasă și în momentul în care își face simțită prezența e deja mult prea târziu, iar pacienții ajungă în cabinetele medicilor mult prea târziu, când viața nu mai poate fi salvată.

Evoluția în tehnologia medicală, evoluția în ceea ce privește medicamentele au făcut ca acest tip de cancer să aibă o rată mai mare de supravietuire, doar în cazul în care este depistat precoce

Este nevoie de un screening la nivel național

La Spitalul Victor Babeș din Timișoara s-a formată o comisie mixtă interdisciplinară formată din un medic pneumolog, dintr-un anatomopatolog, un medic specialist în genetică medicală dar și un medic specialist în biochimie moleculară iar această echipă medicală vede imediat pacientul care se prezintă aici la medic iar scopul acestei comisii este de a diagnostica cât mai rapid cancerul pulmonar pentru ca pacientul să beneficieze cât mai repede de tratament.

Este foarte important ca pacienții care suferă de această boală să ajungă în fața medicilor cât mai repede cu putință pentru că atunci șansele de supraviețuire ale acestor pacienți sunt mult mai mari, potrivit stiri.tvr.ro.

Medicii de la Spitalul Victor Babeș spun că românii sunt foarte puțin conștienți de simptomele acestei boli, ca atare ajung în fază terminală la medic,  iar complexitatea cazurilor de cancer pulmonar este foarte mare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.