joi, ianuarie 21, 2021
Andrada Lăcătuș

În toată Europa, guvernele vor să salveze sărbătorile de iarnă. Autoritățile speră că, prin relaxarea măsurilor de restricție, se va îmbunătăți economia și starea de spirit a oamenilor, trăind un Crăciun cât mai aproape de normalitate.

Guvernele europene depun toate eforturile pentru a salva sărbătorile de iarnă, potrivit RADOR. Scopul relaxării măsurilor de restricție este acela de a stimula economia și de a le oferi oamenilor un sentiment de libertate și normalitate, susține Kathimerini. Mai multe state din Uniunea Europeană adoptă această metodă, urmând o perioadă cu măsuri mai puțin drastice.

Spre exemplu, Germania a anunțat că majoritatea măsurilor de restricție vor fi relaxate între 21-27 decembrie. Se vor permite reuniunile dintre membri din familii diferite, însă totalul nu trebuie să depășească 10 persoane. Autoritățile recomandă ca persoanele implicate să se izoleze la domiciliu, în mod voluntar, timp de câteva zile după încheierea reuniunilor. Focurile de artificii vor fi interzise însă, precum și comercializarea produselor din această categorie. După perioada de relaxare urmează reintroducerea măsurilor de prevenire, până la jumătatea lunii ianuarie.

În Marea Britanie se va proceda într-un mod asemănător. Relaxarea măsurilor de restricție se va adopta pe întreg teritoriul, între 22-28 decembrie. În această perioadă se vor putea organiza întrevederi restrânse între familii, iar puburile și restaurantele vor funcționa cu un program mai relaxat. Persoanele vor putea merge la biserică, însă numărul de participanți va fi limitat.

Autoritățile din domeniul sanitar vor echilibra această perioadă cu o prelungire a carantinei cu 5 zile pentru fiecare zi petrecută în relaxare. De asemenea, britanicii vor putea călători oriunde, fără a se izola timp de 14 zile la întoarcere. Familiile se pot întâlni, însă recomandarea autorităților este izolarea timp de 5 zile după incheierea întrevederilor.

Testul efectuat înainte de sărbători nu garantează faptul că persoanele nu se pot infecta. Infectarea poate avea loc în cadrul reuniunilor, ceea ce reprezintă încă o șansă viabilă de răspândire a noului coronavirus.