Sari la conținut

Hemoroizii

Hemoroizii sunt vene dilatate de la nivelul rectului si anusului. Venele dilatate sunt asemanatoare unor pernute vasculare sau saculeti plini cu sange. Boala hemoroidala este o patologie destul de des intalnita in populatie, aproximativ jumatate dintre adulti confruntandu-se cel putin o data cu hemoroizii pana la varsta de 50 de ani.

Simptomele date de hemoroizi pot fi declansate chiar si de traumatisme minore, precum trecerea unor materii fecale de consistenta mai crescuta. De aceea, este important a diagnostica si trata hemoroizii cat mai rapid.

Cauzele apariției hemoroizilor

Principala cauza pentru care se formeaza hemoroizii este reprezentata de scaderea rezistentei peretelui venos. In majoritatea cazurilor, hemoroizii apar ca urmare a substratului genetic, mostenit de la parinti, dar exista si unii factori care predispun la aparitia acestora.

 

Dintre factorii favorizanti ai hemoroizilor fac parte:

  • constipatia;
  • efortul crescut de a defeca;
  • statul prelungit in sezut;
  • obezitatea;
  • sarcina;
  • consumul de alcool si alimente picante;
  • consumul redus de alimente bogate in fibre;
  • ridicarea greutatilor;
  • varsta peste 50 de ani.

Simptomele bolii hemoroidale

Boala hemoroidala este o patologie a carei simptomatologie este prezenta inca din primele stadii de evolutie. Astfel, printre manifestarile caracteristice hemoroizilor se afla:

  1. sangerarea;
    Sangerarea este unul dintre simptomele cel mai des intalnite. Sangerarea aparuta in cazul hemoroizilor are particularitatea de a nu se amesteca cu materiile fecale. De cele mai multe ori este observata pe hartia de toaleta sau in scaun, unde are un aspect rosu aprins.
  2. prurit anal;
    Pruritul sau mancarimea este una dintre manifestarile frecvent asociate cu aparitia unei secretii anale si cu o senzatie neplacuta de presiune anala. De cele mai multe ori, pruritul este un simptom al hemoroizilor externi.
  3. aparitia unor proeminente la nivelul rectului;
    Aceste proeminente genereaza disconfort in timpul statului in sezut.
  4. durerea;
    Durerea este un simptom care apare rar. Se asociaza cu constipatia sau diareea, sexul anal sau efortul fizic intens. De cele mai multe ori, apare la persoanele cu hemoroizi externi.

Hemoroizi interni

Hemoroizi interni: ce sunt

Hemoroizii interni sunt vene dilatate situate in interiorul rectului, mai precis superior de limita dintre rect si anus (jonctiunea anorectala). Acestia nu pot fi observati, dar cauzeaza sangerari la trecerea materiilor fecale. Sangerarea este frecvent evidentiata pe hartia de toaleta.

O alta manifestare caracteristica a hemoroizilor interni este data de prolaps. Prolapsul consta in exteriorizarea acestora in timpul efortului de defecatie. Hemoroizii pot reintra la nivelul rectului cand dispare efortul sau necesita a fi introdusi manual. In cazul in care hemoroizii se introduc dificil in rect, pacientul poate experimenta durere de intensitate crescuta.

Hemoroizi interni: tratament

In primele stadii de evolutie sunt indicate masurile de reducere a inflamatiei. Astfel, sunt recomandate urmatoarele:

  1. baile calde de sezut;
    Acestea au rolul de a reduce inflamatia si de a relaxa sfincterul anal. Ca urmare a temperaturii usor crescute, fluxul sanguin este stimulat, iar simptomele precum pruritul, senzatia de arsura se diminueaza.
  2. creme sau unguente care sa amelioreze simptomatologia;
    Cremele sau unguentele special create pentru hemoroizi contin substante (hidrocortizon, lidocaina) care diminueaza disconfortul si durerea. De asemenea, pot contine ingrediente precum acidul hialuronic, care faciliteaza regenerarea celulara, favorizand vindecarea mucoaselor.

In cazuri mai severe, sunt indicate interventiile chirurgicale. Printre cele mai des intalnite proceduri se afla:

  1. scleroterapia;
    Scleroterapia este o procedura indicata mai ales in primele stadii de evolutie a hemoroizilor. Principiul acestei metode consta in injectarea unei substante cu efect sclerozant, care contribuie la cicatrizarea tesutului. In acest mod, fluxul sanguin este redus, iar simptomatologia dispare. Printre substantele ce pot fi injectate se afla fenolul, solutiile saline.
  2. coagularea;
    Coagularea hemoroizilor este o metoda ce utilizeaza lumina infrarosie sau laserul. Acestea determina fibrozarea hemoroidului, iar cicatricea care ramane in locul acestuia impiedica dilatarea altor vene de la nivelul canalului anal. Terapia de coagulare este utila pentru hemoroizii de dimensiuni reduse.
  3. ligatura cu benzi de cauciuc;
    Aceasta interventie consta in plasarea unei benzi de cauciuc in jurul hemoroidului. Are rolul de a opri circulatia sanguina la nivelul hemoroidului, asa incat acesta se va usca in aproximativ o saptamana si va cadea. Dupa efectuarea procedurii, cei mai multi pacienti prezinta sangerari, dar eficienta pe termen lung este ridicata.
  4. tratamentul cu radiofrecventa (procedura Rafaelo);
    Acest tratament utilizeaza tehnologia cu radiofrecventa. Procedura are o durata scurta, iar pacientul isi poate relua activitatea chiar in aceeasi zi.
  5. capsarea hemoroizilor;
    Aceasta metoda are rolul de a intrerupe fluxul de sange care vine catre hemoroizi, formandu-se un tesut cicatricial. Recidiva este crescuta dupa efectuarea acestei proceduri. Printre complicatii pot aparea: sangerarea, durerea, retentia urinara. Insa, este o procedura care se realizeaza intr-o perioada scurta de timp si are o perioada de recuperare foarte mica.
Popescu Daniela

Popescu Daniela, jurnalist cu peste 10 ani de activitate, a scris articole din domeniul social, cultural, medical, economic. A colaborat cu mai multe publicatii printre care enumeram Evenimentul zilei, Animal Zoo, Capital, Evz Monden.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel