Sari la conținut

Hepatitele transmise prin contactele intime neprotejate

Hepatitele care se transmit dacă nu te protejezi. În literatura de specialitate există 5 tipuri de virusuri hepatice: A, B, C, D și E.

Absolut toate vor afecta ficatul, însă modul lor de transmitere este complet diferit. Este foarte important să previi îmbolnăvirile acolo unde se poate, cu ajutorul vaccinării.

Unele se transmit și pe cale sexuală. Este bine să cunoști modul de transmitere și să eviți contaminarea.

Hepatita A. Așa cum este numită – boala mâinilor murdare – acest tip de hepatită se transmite pe cale digestivă. Însă, pe cale sexuală transmiterea este posibilă numai atunci când partenerul nu-i stabil și are loc sexul neprotejat oral sau anal. Afecțiunea se poate preveni prin vaccinare, însă vaccinare asigură o protecție de numai 10 ani.

Hepatita B. Este o afecțiune foarte contagioasă. Sângelui celui infectat devine contaminat cu mult timp înainte de apariția primelor simptome ale bolii. Mai mult, medicii susțin că riscul de infectare prin intrarea în contact cu sângele existent pe un obiect sau altul e mare. Se transmite foarte ușor pe cale sexuală, dar și prin contact cu sângele contaminat. Se transmite și prin transfuzii, ace refolosite, instrumente medicale care nu au fost corect sterilizate. Dar și prin saliva persoanei infectate sau prin sperma unui om bolnav. Virusul este distrus prin fierbere. Vestea bună este că există vaccin și vaccinare este singura metodă de prevenire a hepatitei cu virus B. Medicii spun că vaccinarea asigură o protecție de 98% împotriva bolii. Mare grijă, infecția cu virusul B devine foarte ușor cronică și se transmite extrem de repede.

Hepatita C. Principala cale de transmitere este sângele contaminat (transfuzii, droguri, tatuaje, instrumente nesterile etc). Transmiterea acestui tip de hepatită pe cale sexuală este discutabilă, se întâmplă destul de rar. De asemenea, în 25% din cazuri, vindecarea este spontană, iar în restul 75% din cazuri boala devine cronică. Nu este boală care să ia pe cale aeriană. Din păcate, nu există vaccin împotriva acestei boli.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel