Sari la conținut

Ai hernie de disc? Aceste tehnici te ajută să o ameliorezi

Tot mai mulți tineri sunt afectați de hernia de disc, cunoscută și sub denumirea de ruptură a discului intervertebral. În episoadele de hernie este necesar repausul la pat și până la 80% dintre hernii, spun medicii, se pot trata prin tratament conservator.

Hernia de disc este o afecțiune prin care o parte a discului intervertebral apasă anumite elemente anatomice din canalul spinal, mai exact rădăcine nervoase și măduva spinării. Cele mai frecvente hernii de disc apar în porțiunea inferioară a coloanei lombare, la nivelul discurilor intervertebrale L4 și L5.

Principalul simptom este durerea care apare brusc și este apoi constantă. La mers se accentuează. Uneori poate să coboare pe picior, mai mult durerea se poate accentua la ridicarea pasivă în extensie a membrului inferior, la flexia și aducția coapsei ca și la presiunea mușchilor în lungul nervilor.

Citeste si:

Diagnosticul, stabilit de RMN

Pacientul este întâi examinat de medic apoi dacă examenul fizic sugerează o afectare a discurilor lombare, atunci investigația de elecție pentru stabilirea diagnosticului este imageria prin rezonanță magnetică nucleară – RMN. Dacă nu se poate efectua această investigație, se poate trece la efectuarea unui CT – computer tomograf.

În ce constă tratamentul:

La debut, tratamentul este compus din administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroide și repaus la pat. De mare ajutor este și tratamentul fizioterapeutic, aplicații de ultrasunete, sau gimnastica medicală pentru întărirea musculaturii spatelui și a abdomenului. Acestea au rolul de a prevenii episoadele, crizele de hernie de disc.

În concluzie, mergi la medic, urmează un program de kinetoterapie realizat cu ajutorul unui kinetoterapeut.

Tratamentul fizioterapic este și el benefic pentru că are rolul de a calma durerile. În cadrul acestui, se pot face: electroterapie, hidrotermoterapie, balneoterapie. Electroterapia poate însemna utilizarea energiei electrice, sub forme diferite, iar principalele efecte bune ale acestei forme de terapie sunt: efectul antialgic, antiinflamator, decontracturat.

Și hidrotermoterapia presupune băi calde. Balneoterapia se face în stațiunile balneare și uneori, la recomandarea specialistului se poate combina cu nămol. Nămolul poate ajuta la îmbunătățirea circulației sangvină și locală.

Intervenția chirurgicală este metoda radicală de tratament a herniei de disc, practic singura soluţie în formele avansate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.