Sari la conținut

5 metode care te ajută să scapi rapid de herpes

Din cuprinsul articolului

Herpes – Acesta reprezintă o afecțiune cu care mulți oameni se confruntă, iar disconfortul pe care îl provoacă este dublu: atât estetic, cât și simptomatic.

Oricum s-ar manifesta, primul gând care îți vine în minte este cum să scapi de herpes cât mai repede și ce remedii poți aplica pentru a-l elimina. Asta poate și pentru că prezența lui ne inhibă în interacțiunile noastre sociale, afectându-ne starea de bine și stima de sine.

Ce trebuie să știm despre herpesul oral?

Herpesul oral este cauzat de virusul herpes simplex de tip 1 (HSV-1), care cel mai probabil a pătruns în organism în timpul copilăriei, prin contact direct de la alți purtători sau prin folosirea unor obiecte contaminate (sticla de apă, prosopul sau periuța de dinți ale unei persoane care are virusul). Acesta rămâne ancorat în nervi pe viață și se tot reactivează, cauzând apariția unei leziuni inestetice pe suprafața buzelor.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, în jur de două treimi din adulții peste 50 de ani au acest virus în organism, dar la numai 30% dintre ei se manifestă prin apariția acestei leziuni.

Acesta debutează cu mâncărimi în zona respectivă, iar marginea sau colțul gurii prezintă o durere arzătoare, după care apare o erupție de vezicule mici, dureroase și transparente, sub forma unor bășici. Acestea se vor sparge în câteva zile, se golesc de lichid și în locul lor apar niște cruste gălbui, care ulterior vor cădea, lăsând în urmă o pată mică, roșie, ce se va vindeca, fără să rămână vreo cicatrice. Aceste simptome se manifestă în decursul a 7-14 zile, existând posibilitatea că în acest interval să apară și dureri în gât, febră, somnolență, oboseală și chiar lipsa poftei de mâncare.

Cauzele și factorii declanșatori ai herpesului oral

Specialiștii susțin că pe fondul unui sistem imunitar scăzut, virusul deja existent în organism – până atunci în stare latentă, se poate reactiva, provocând leziunea caracteristică la nivel bucal, descrisă mai sus. Mai mult decât atât, oboseala excesivă, stresul și o stare generală de rău pot contribui de asemenea la apariția herpesului oral.

Pe de altă parte, există dovezi conform cărora acesta se poate manifesta și în urma unei expuneri îndelungate la soare, vânt, sau chiar temperaturi scăzute. Schimbările hormonale, precum și un traumatism în zona bucală pot activa deopotrivă virusul.

Cum scăpăm rapid de herpes? Soluții și remedii

Pentru stoparea replicării virusului, este important să acționăm mai întâi din interior și apoi din exterior. Astfel, putem administra vitamine din complexul B, deoarece ajută la reducerea inflamației fibrelor nervoase infestate de herpes, dar și vitamina C, care are efecte antivirale. Pentru creșterea imunității și diminuarea riscului de apariție a herpesului, este recomandată și administrarea de suplimente pe bază de acizi grași: Omega 3, coenzima Q10, vitaminele K2 și D3.

Mai apoi, ne putem îndrepta atenția și către soluții și remedii pentru herpes, care să acționeze rapid și să grăbească procesul de vindecare.

Iată 5 metode care te ajută să scapi rapid de herpes:

1. Aloe Vera. Gelul de Aloe Vera este binecunoscut pentru valențele sale antiseptice și antiinflamatoare, datorită compoziției bogate în vitamine, minerale, antioxidanți, zaharuri și acizi grași prețioși. Aplicând gel de aloe vera pe zona inflamată, leziunea se va calma și va fi hidratată în profunzime, urmând ca ulterior să se estompeze treptat.

2. Pastă de bicarbonat de sodiu. Ușor de preparat, folosind puțină apă și bicarbonat de sodiu, această pastă se aplică pe herpes și se lasă câteva minute să se usuce. Aceasta va contribui la uscarea mai rapidă a herpesului și va ameliora senzația de mâncărime specifică.

3. Capsule de vitamina E. Proprietățile antiinflamatoare ale uleiului de vitamina E vor ajuta la calmarea durerii resimțite, accelerând procesul de vindecare. Se sparge o capsulă de ulei de vitamina E și se aplică pe leziunea bucală, lăsându-se să se usuce. Poți repeta procesul de mai multe ori pe zi.

4. Miere. Calmând și ajutând la eliminarea bacteriilor, o jumătate de linguriță de miere aplicată pe herpes va ameliora simptomele cauzate de acesta. Fă acest lucru de cel puțin 2 ori pe zi, lăsând să acționeze în jur de 5 minute.

5. Plasturi antiherpetici. Dacă vrei totuși să mergi la sigur cu o soluție eficientă și testată, alege niște plasturi herpes care să reducă din start durerea, senzația de disconfort sau mâncărimile. Te vei simți mult mai bine în pielea ta știind că herpesul este acoperit discret și estetic, aflat într-un proces de vindecare sigur și rapid.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel