Sari la conținut

Hrana gata preparată: comodă, dar știi ce pericole vin la pachet cu ea?

Hrana gata preparată, semipreparată, noua tendință pentru toate persoanele care suferă de lipsă de timp.

Din această lipsă de timp, din comoditate sau pur și simplu pentru că ne plouă-n gură și nu rezistăm ispitelor, dăm iama în alimentele semipreparate. Știți însă de ce medicii nutriționiști nu vi le recomandă? Sau măcar care sunt tipurile mai sănătoase? Articolul de față încearcă să răspundă la aceste două întrebări.

Florian Saiu

De ce devenim dependenți de junk food?

Exploatând preferința noastră pentru dulciuri și alimente care pot fi consumate rapid, bogate în calorii și gustoase, aceste companii se asigură că produsele lor se vând în cantități mari. Dar cum se face că devenim dependenți de ele? Simplu: o mare parte din mâncarea junk food combină cu atenție dulcele, sarea și grăsimea – fiind creată special încât creierul să obțină maximum de plăcere și să vrem mai mult.

Există și alimente semipreparate bune

Hrana gata pregătită este peste tot în jurul nostru, de la magazine cu sendvișuri și cantine la restaurante sofisticate, afectându-ne astfel modul în care ne hrănim. Când orele de lucru sunt lungi și timpul pentru prepararea hranei este scurt, crește apetitul pentru fast-food. Dar este posibil un compromis între mâncarea semipreparată și sănătate. Cu alte cuvinte, există și alimente semipreparate bune. Fructele și legumele congelate sau la conservă, chiar și supele gata făcute sunt surse bune de nutrienți și de fibre. Uneori conțin chiar mai multe vitamine și fitochimicale decât ingredientele în stare proaspătă. De exemplu, gătirea roșiilor eliberează licopen.

Cum poate fi păstrată hrana

Alimentele semipreparate nu sunt o noutate. Hrana poate fi păstrată în multe feluri: congelată, la conservă, deshidratată sau prin folosirea de aditivi. Pentru unii, acest lucru a îmbunătățit nutriția. Pentru alții, însă, a înrăutățit-o.

Un studiu arată că oamenii expuși la mai multe restaurante ce oferă mâncare la pachet, în apropiere de sau în drum spre serviciu, cumpără mai multă mâncare la pachet, având probabil un indice al masei corporale mai mare

50 de milioane de americani sunt serviți zilnic la fast-food

O mare parte din mâncarea junk food combină cu atenție dulcele, sarea și grăsimea – fiind creată special încât creierul să obțină maximum de plăcere

Citiți articolul integral în noul număr al revistei DOCTORUL ZILEI pe care îl veți găsi la chioșcurile de presă în toată țara

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel