marți, iunie 28, 2022

Scanarea prin rezonanta magnetica nucleara (RMN) este o procedura uzuala folosita in intreaga lume pentru stabilirea diagnosticului.

Aceasta face parte din categoria investigatiilor paraclinice pe care medicul le cere pentru a se lamuri de anumite procese care se petrec inauntrul corpului uman.

Tehnica RMN a revolutionat domeniul medical si cel al cercetarilor medicale. Tumorile, accidentarile la o  sala fitness sau problemele cardiace pot fi investigate in detaliu. Principilul de functionare este surprinzator, dar usor de inteles.

Te-ar mai interesa: VITAL pentru HEMOFILIE, arși, ambulanțe, zone de r...

Cum functioneaza un aparat RMN

Pe scurt, RMN-ul utilizeaza unde radio si campuri magnetice pentru a genera imagini ale tesuturilor din interiorul organismului. Cele mai importante parti ale aparatului rmn sunt magnetii, care ajuta la formarea unui camp magnetic deosebit de puternic. Este atat de puternic incat orice obiect metalic din camera in care se afla aparatul va fi atras atunci cand acesta este pornit.

Pe lung, va invitam sa calatoriti cu noi catre pofunzimea structurii moleculelor care alcatuiesc organismul uman. Omul este 70% apa, iar apa este compusa din atomi de hidrogen si oxigen (formula chimica este H2O). Fiecare atom are un nucleu, iar fiecare nucleu contine niste particule subatomice (mai mici decat atomul), care se numesc protoni. Protonii sunt sensibili la campurile magnetice din jurul lor.

Te-ar mai interesa: Dieta minune a călugărilor japonezi: 10 kilograme ...

Atunci cand organismul trece printr-o scanare RMN, primul magnet al aparatului va orienta moleculele de apa pe o anumita directia. Apoi, al doilea magnet al aparatului va porni intermitent emitand unde sub forma de pulsuri, pentru a modifica rapid aranjarea moleclelor de apa.

Pacientul nu simte aceste modificari, dar aparatul le detecteaza si le transmite unui computer. Sectiunile detaliate sunt formate pe calculator, iar medicul radiolog le poate interpreta.

Te-ar mai interesa: Ciroza: Alimente de EVITAT pentru a salva ficatul ...

Departamentul de radiologie se ocupa de investigatiile imagistice pe care pacientii urmeaza sa le efectueze: radiografie, tomografie, ecografie sau rezonanta magnetica.

La ce ne ajuta aparatul RMN

Aparatul seamana cu un cilindru imens, care are in mijloc un spatiu. Pacientul se aseaza pe masa de examinare, care gliseaza catre interiorul cilindrului. Cu ajutorul campurilor magnetice, undelor radio si analizelor computerului se realizeaza imagini cu rezolutie inalta, care ofera informatii despre tesuturile si organele pacientilor.

Te-ar mai interesa: Medic: La ce riscuri se expun persoanele care își ...

Mergand la cabinetul de medicina de familie putem obtine un bilet de trimitere pentru o scanare RMN, dar este foarte important sa stim cand avem nevoie de tipul acesta de investigatie.

De exemplu, un culturist care se antreneaza constant la o sala fitness sufera o accidentare si are nevoie de mai multe detalii despre functia articulatiei si a tendoanelor afectate.

Dupa consultatia de la cabinetul de medicina de familie urmeaza investigatia paraclinica: imagistica prin rezonanta magnetica.

Te-ar mai interesa: Gel injectabil ce poate „lipi” fisurile coloanei v...

De asemenea, mai pot fi analizate afectiuni precum tulburari la nivel cerebral, tumori (de exemplu cancerul de san), tulburari cardiace, boli ale organelor abdominale, anomalii uterine, evaluarea infertilitatii si asa mai departe.

Cum te pregatesti pentru imagistica prin rezonanta magnetica?

Medicii de la departamentul de radiologie te informeaza ca pregatirea inainte de aceasta investigatie nu este necesara. Totusi, este recomandat ca pacientul sa nu aiba obiecte metalice asupra sa, deoarece functionarea aparatului poate fi afectata.

Mai mult, pacientii care au proteze metalice nu vor putea fi investigati prin aceasta metoda. Printre acesti pacienti se numara si cei care au implant cohlear sau pacemaker cardiac.

In unele cazuri, medicul de la departamentul de radiologie va administra intravenos pacientului o substanta de contrast pentru a spori vizibilitatea anumitor tesuturi.

Exista efecte adverse?

Au fost raportate foarte putine cazuri de reactii adverse dupa o examinare RMN. Totusi, unii pacienti pot fi alergici la substanta de contrast si vor avea simptome precum urticarie, mancarimi, lacrimare excesiva.

Alti pacienti se plang de durere de cap, stare de greata, chiar si senzatie de arsura la locul inocularii substantei de contrast.

Deoarece pacientul este introdus in interiorul unui cilindru care genereaza mult zgomot si vibratie, pacientii care se confrunta cu claustrofobie vor simti un disconfort marcant. Medicii de la departamentele de radiologie si medicina de familie va vor ajuta sa aveti o experienta cat mai placuta.

O investigatie utila pentru pacientii care sufera accidentari

Dupa un eveniment nefericit pe terenul de sport sau la o sala fitness, investigatia prin rezonanta magnetica (RMN) poate ajuta medicul sa stabileasca diagnosticul.

Examinarea dureaza intre 15 si 50 de minute si ofera imagini clare, cu sau fara contrast, ale zonei afectate. Efectele adverse sunt aproape inexistente, iar beneficiul este imens pentru pacient.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private