Categories: Expertul zilei

Impactul nitraților asupra organismului. Medic: „Oxidează fierul din hemoglobină”

Ce se întâmplă în corpul nostru când mâncăm mezeluri? Consumul frecvent poate genera decesul. Totuși, cercetătorii susțin că nu trebuie să renunţăm complet la consumul de mezeluri, ci să conştientizăm riscul la care ne expunem în momentul în care le includem în alimentaţia zilnică.

Dr. Radu Țincu: „Toată lumea mănâncă, dar nu trebuie să o facem zilnic”

Dr. Radu Țincu spune că „mezelurile fac un lucru rău în organism: oxidează fierul din hemoglobină și o parte din hemoglobină nu mai funcționează normal.

Nu trebuie să abuzăm

„Nu încurajez consumul de mezeluri. De ani de zile nu mănânc mezeluri. Nu spun că trebuie eliminate complet din alimentație, dar este bine să nu mâncăm în fiecare zi. Nu trebuie să abuzăm de ele pentru că au nitrați”, a spus Radu Țincu la podcastul lui Cătălin Măruță.

Nitrații fac un lucru prost în organism

„Nitrații fac un lucru prost în organism, dincolo de efectele toxice pe termen lung. Mezelurile fac un lucru rău: oxidează fierul din hemoglobină și o parte din hemoglobină nu mai funcționează normal. În timp, se poate ajunge la o modificare a capacității de transport a oxigenului”, a explicat medicul.

Medicul recomandă mezelurile italienești și vinul roșu

„Nu zic că nu am mai mâncat deloc. Putem merge la restaurant să mâncăm niște mezeluri italienești. Toată lumea mănâncă și bea un vin roșu, dar nu trebuie să o facem zilnic”, a conchis medicul toxicolog Radu Țincu.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră carnea procesată a fi „orice tip de carne care a fost tratată, fermentată, afumată sau supusă altor procese pentru a-i îmbunătăți aroma și conservarea’.

Prelucrarea cărnii prin adăugarea de condimente și fum poate provoca formarea de compuși chimici cancerigeni, incluzând compuși N-nitroză (NOC), hidrocarburi aromatice policiclice (PAH) și amine aromatice heterociclice (HAA).

Un studiu publicat în 2017 de World Cancer Research Fund privind riscul de cancer colorectal a estimat că un consum ridicat de carne roșie procesată (50 de grame pe zi) crește riscul de apariție a acest neoplasm cu 16%.

Cum alegi mezelurile?

Aspectul nu reprezintă un criteriu foarte exact, pentru că majoritatea mezelurilor conțin arome, E-uri, apa și coloranți, astfel încât aspectul acestora induce percepția prospețimii. În aceste condiții, trebuie să luam produsele și să le observam cu atenție.

Dacă produsul este lipicios, nu este recomandat în niciun caz pentru consum. Putem să mirosim mezelurile și astfel ne dăm seama dacă sunt proaspete. Un miros înțepător, nespecific sau ciudat ar trebuie să reprezinte un semn de alarmă pentru oricine, scrie Opiniatimișoarei.ro.

Recent Posts

Epidemie de miopie! Jumătate din populaţia planetei va avea nevoie de ochelari

Cercetătorii estimează că aproximativ jumătate din populația planetei va avea nevoie de lentile de corecție…

6 ore ago

Se schimbă tratamentul pentru pacienţii cu diabet. Ţara europeană care a luat decizia radicală

O ţară europeană a luat decizia radicală de a începe să le ofere pacienţilor care…

7 ore ago

ANM, semnal de alarmă: PLOI şi VIJELII de Paște. PROGNOZA detaliată

Meteorologii atrag atenţia că vremea va continua să fie capricioasă, iar temperaturile vor scădea la…

7 ore ago

Decizie-şoc luată de familia marelui fotbalist argentinian Diego Maradona. Un nou raport privind cauzele decesului

Copiii fostului mare fotbalist argentinian Diego Maradona, care a murit în 2020, au cerut justiţiei…

8 ore ago

Cele mai periculoase 3 băuturi pentru diabetici

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), valoarea normală a glicemiei la adulţi este cuprinsă între…

8 ore ago

Medicii din Iaşi au prelevat organe de la un donator din Bulgaria

Agenţia Naţională de Transplant (ANT) anunţă că medicii din Iaşi au transplantat organe prelevate de…

9 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic