Sari la conținut

Importanța PROTEINELOR. Câte trebuie să mănânci zilnic ca să nu ajungi la malnutriție

Studiu despre proteine
Sursa foto: arhiva doctorul zilei
cate proteine sunt necesare pentru un adult

Importanța PROTEINELOR. Lipsa proteinelor de origine animală din hrană poate duce la deficiențe nutriționale și la o scădere a masei musculare. Proteinele sunt necesare pentru dezvoltarea și repararea țesuturilor, inclusiv a mușchilor, și pentru menținerea unui sistem imunitar sănătos. Lipsa acestora poate duce la apariția unei varietăți de simptome, cum ar fi oboseala, slăbiciunea musculară, pierderea în greutate și scăderea rezistenței la infecții.

De aceea, este important să incluzi surse de proteine din alimente de origine animală sau vegetală în dieta ta zilnică pentru a-ți asigura necesarul de proteine.

Sursele de proteine de origine animală includ carne, ouă, lapte și produse lactate, în timp ce sursele de proteine de origine vegetală includ leguminoase, nuci, semințe și cereale integrale. Este recomandat să consulți un specialist în nutriție pentru a-ți crea un plan alimentar echilibrat și sănătos.

Cristina Căpușă, medic primar nefrolog, a explicat, în emisiunea Doctor de bine, de la Pro TV, de ce să nu excludem din dietă zilnică proteinele din carne, pește, ouă, lactate.

importanta proteinelor
Sursă foto: Travis Yewell/unsplah

„Organismul își ia cărămizile și aruncă ce nu-I mai trebuie – acidul uric rezultă din acest proces. Un rinichi sănătos, care nu a fost afectat niciodată de nimic, elimină produșii, care rezultă din proteine”.

De ce să nu excludem din dietă zilnică proteinele din carne, pește, ouă, lactate? Pentru că din aceste ne refacem fiecare celulă. În lipsă, apare malnutriția”, explică medicul.

Mai mult, „malnutriția, nutriția proastă, nu înseamnă că slăbești, ci că în interior, celulele și țesuturile nu mai primesc ce au nevoie. Malnutriția este un important factor pentru moarte. Malnutriția nu e neapărat ceva ce se vede cu ochiul liber. Poți să ai malnutriție, fără să fii piele și os”.

1 gram de proteine de origine animală, per kilogram corp este doza pentru un adult sănătos în fiecare zi. Spre exemplu, pentru un adult de 70 de kilograme – 70 de grame zilnic.
Dacă rinichii suferă, discutați cu medicul nefrolog despre cantitatea de proteine zilnică.

Multe kilograme în plus, atacă rinichii. Rinichii în suferință vor avea o suferință și mai mare la o dietă preponderent cu proteine. Dacă sunteți supraponderal, nu începeți programul de pierdere ponderală la sală și nici cu suplimente cu proteine sau cu aminoacizi, spun medicii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel