Sari la conținut

Imunizarea cu a treia doză de vaccin anti-COVID. Ce categorie de persoane necesită administrarea unei doze în plus?

Persoanele care suferă de obezitate nu dezvoltă un nivel optim de anticorpi după imunizare, atestă un studiu efectuat de cercetătorii din Italia. Din acest motiv, specialiștii iau în calcul vaccinarea cu a treia doză de vaccin anti-COVID. 

Recent, cercetătorii din Italia au descoperit că vaccinul anti-COVID de la Pfizer este mai puțin eficient în cazul persoanelor care suferă de obezitate. În acest caz, aceste persoane ar putea necesita administrarea unei doze în plus, față de persoanele normoponderale.

O a treia doză de vaccin anti-COVID ar putea fi administrată persoanelor supraponderale

„Studiul de la Roma a analizat cantitatea de anticorpi pe care persoanele obeze o produc după a doua doză de vaccin și comparând-o cu persoanele normoponderale, s-a observat că există o cantitate mai mică de anticorpi, până la jumătate, o reducere a numărului de anticorpi, ceea ce a dat cercetătorilor ideea faptului că e posibil să fie nevoie de încă o doză, de a treia doză de vaccin, care să asigure un nivel optim al anticorpilor.

Concluziile studiului sunt încă preliminare. Mai este nevoie de studii suplimentare care să ateste faptul că o a treia doză de vaccin în cazul persoanelor obeze va fi suficientă și va produce acel răspuns imunitar pentru că este posibil să existe o particularitate a sistemului imunitar la persoanele supraponderale în raport cu Sars-Cov-2 care să nu permită de exemplu obținerea unui nivel de anticorpi la fel ca la o persoană normoponderală.

Nu există încă studii care să ne indice când ar trebui făcută o a treia doză sau dacă această doză va fi neapărat eficientă. Trebuie să așteptăm ca studiile să fie publicate și după ce se stabilește un protocol pentru persoanele cu obezitate, atunci acest protocol va fi implementat. Cred că este nevoie de cel puțin încă câteva săptămâni pentru a putea avea și aceste date preliminare”, a explicat Radu Țincu, medic ATI, la Realitatea Plus, citat de DC News.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.