Sari la conținut

Medicul infecționist Adrian Marinescu: Cum se realizează imunizarea populației pentru COVID-19 și cât de imunizați sunt învățătorii români

Care este gradul de imunizare naturală a învățătorilor pentru COVID-19, ce rezultate s-au înregistrat într-un studiu realizat de gigantul medical MedLife.

  • Peste 2600 de învățători s-au înscris în demersul Sistemului Medical MedLife de testare gratuită a anticorpilor specifici COVID-19, 1176 dintre aceștia testându-se voluntar;
  • 53 dintre învățători au avut un rezultat pozitiv la testul serologic
  • Gradul mic de imunizare a învățătorilor arată încă o dată nevoia respectării cu strictețe a măsurilor de prevenție și igienă;

În perioada 1-14 septembrie, Sistemul Medical MedLife a pus gratuit la dispoziția învățătorilor teste serologice care detectează prezența anticorpilor specifici COVID-19 în organism. Peste 2600 de învățători s-au înscris în acest demers, 1176 dintre aceștia testându-se voluntar, din peste 50 de orașe din România.

Dintre învățătorii testați la nivel național, 53 au avut un rezultat pozitiv la testul serologic, ceea ce arată, cel mai probabil, că gradul de imunizare naturală a acestora pentru COVID-19 este foarte mic, de 4,5%. Vârsta medie a învățătorilor testați pozitivi este de 43 de ani, cu preponderență feminină- 94% dintre testele pozitive au fost în rândul femeilor.

Printre orașele în care au fost detectate rezultate pozitive la testul IgG se numără Arad, Timișoara, Târgoviște, Oradea, Bacău, București, Iași, Ploiești, Târgu Jiu, Craiova. De asemenea, nu au fost identificate mai mult de 3 cadre didactice care au trecut prin boală în cadrul aceleași instituții.

Importanța respectării cu strictețe a măsurilor de prevenție și igienă

Gradul mic de imunizare al învățătorilor arată încă o dată nevoia respectării cu strictețe a măsurilor de prevenție și igienă.

„Acest demers a reprezentat un prim pas, oferindu-le învățătorilor posibilitatea de a afla dacă au intrat în contact cu virusul și dacă au dobândit, pentru o anumită perioadă, imunitate naturală pentru SARS-CoV-2.

Ne bucură faptul că un număr mare de învățători s-a înscris în acest demers, ceea ce arată nevoia reală a extinderii testării. Încă de la primele studii pe care MedLife le-a realizat, gradul de imunizare naturală a populației era unul foarte mic, aspect ce este demonstrat încă o dată prin gradul scăzut de imunizare naturală a învățătorilor. Acest lucru ne evidențiază că singura variantă prin care activitatea în școli se poate desfășura în siguranță este prin respectarea măsurilor de prevenție și igienă.”, a declarat Mihai Marcu, CEO MedLife.

Imunizarea populație pentru COVID-19 se poate face în două feluri, prin vaccinare, însă nu există un vaccin încă, sau prin trecerea prin infecție. „Despre imunizarea în masă s-a vorbit de când a început pandemia și sună bine în teorie- 70% sau 80%  din populație trece prin infecție și atunci se oprește practic pandemia, lucru care este imposibil de realizat într-un timp scurt. Ca să facem o comparație, când vorbeam de gripa spaniolă, imunizarea nu a depășit 30% și asta în condițiile în care am avut peste 50 de milioane de decese. Ceea ce arată că imunizarea naturală a populație reprezintă un lucru foarte greu de realizat, ceea ce înseamnă că un procent vor face forme mediii, forme severe ale bolii, vom avea un procent mare de decese. Imunizarea se poate face în două feluri, prin vaccinare, însă nu avem un vaccin încă, sau prin trecerea prin infecție. Ca să ne dăm seama că e greu să obținem această imunizare, ce s-a făcut în România la nivel de cercetare au arătat că nu depășim 4% ca imunizare în rândul populației. Mai mult de atât, chiar în țările unde au fost multe cazuri, ca de exemplu Italia, Spania sau Franța, nu s-a trecut gradul de imunizare de 8%. Deci este clar că restul populației este vulnerabilă și susceptibilă de a face infecția. Asta înseamnă că oricât ne-am dori această variantă, tot măsurile de prevenție pe care le auzim în fiecare zi sunt cele mai bune- purtatul corect al măștii, distanțare, limitarea contactului prelungit, respectarea regulilor de igienă. Nu avem nicio altă variantă până când nu vom avea un vaccin.”, ne spune Dr. Adrian Marinescu, Medic Primar Boli Infecțioase.

Peste 90 de centre de recoltare MedLife au fost implicate în acest demers

Testele serologice pentru depistarea anticorpilor IgG au presupus recoltarea unei probe de sânge, i rezultatele au fost confidențiale, putând fi accesate într-un interval de 3 zile lucrătoare pe site-ul www.medlife.ro,  pe baza unui cod unic. La nivel național, 93 dintre cele 140 de centre de recoltare MedLife au fost implicate în acest demers.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel