miercuri, iunie 23, 2021

Previziuni ale CIA pentru următorii 20 de ani. După terminarea unui mandat, CIA și Consiliul Național de Informații (CNI) predau guvernului ales sau reales predicțiile despre viitorul planetei peste douăzeci

de ani. Sunt explorate diverse scenarii și multe dintre rapoartele vechi au dovedit că CIA se pricepe la asta.

De exemplu, în 2009, Barack Obama a fost avertizat că în 2020 va exista un risc major să înceapă o pandemie globală, potrivit vice.com. 

Așadar, noul președinte Joe Biden a primit acest raport despre cum va arăta anul 2040. Documentul, intitulat „Lumea în 2040”, conține cinci scenarii majore și mai multe teme care ne vor defini viitorul. Agenția americană de informații avertizează, în primul rând, despre consecințele schimbărilor climatice și cele ale progreselor tehnologice.

Pericolele schimbărilor

climatice și ale inteligenței artificiale

O altă dificultate majoră menționată în raport e recuperarea după pandemia de Covid-19. Deși nu ne imaginăm că ne vom mai gândi la virus în 2040, se pare că acesta ne va urmări mai mult timp decât credem. Economia noastră nu se va recupera complet nici măcar în 20 de ani, după această criză care a fost cea mai mare problemă cu care ne-am confruntat de la al Doilea Război Mondial încoace, conform CIA.

Lipsa de resurse și migrația vor crește. Urbanizarea rapidă și gestionarea proastă a terenului și a resurselor vor intensifica schimbările climatice.

În

2030, efectele fizice ale încălzirii globale se vor manifesta peste tot sub formă de temperaturi mari însoțite de secetă, inundații și furtuni.

CIA e preocupată de adoptarea inteligenței artificiale și utilizarea ei în războaie. Raportul prezintă un risc semnificativ de utilizare a inteligenței artificiale în scopuri teroriste, cu atacuri pilotate de la distanță care ar fi ușor de organizat, mai violente și mai frecvente.

Un alt posibil scenariu, potrivit CIA este fragmenatarea lumii în diverse blocuri pe criterii economice sau de securitate, mai ales între continente. Prioritățile țărilor

vor fi autosuficiența și apărarea, iar asta înseamnă că vor ignora problema globală a schimbărilor climatice.

Ultimele stiri

Parteneri