Sari la conținut

În anumite condiții, pâinea poate deveni toxică pentru organism! Iată ce nu ți s-a spus niciodată despre pâine și cum să o consumi corect

paine prajita
Sursa foto: arhivă doctorulzilei.ro
painea prajita reduce balonarea

Din cuprinsul articolului

Pâinea este un aliment de bază, fără de care multe mâncăruri nu ar avea aceeași savoare. Preferată de majoritatea românilor, aceasta nu lipsește niciodată de pe masă. Cu toate acestea, ar trebui să știi că, în anumite condiții, aceasta poate deveni toxică pentru organism.

Pâinea prăjită poate conține acrilamidă, o substanță toxică. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să renunți la pâinea prăită, dar este esențial să nu o rumenești prea tare. Dacă observi că pâinea este arsă, aceasta poate fi toxică pentru organism din cauza conținutului de acrilamidă.

Pâinea prăjită poate fi toxică

Mihaela Bilic, nutriționist și expert în boli metabolice, dezvăluie care este diferența dintre pâinea normală și cea prăjită. Pâinea prăjită poate avea anumite beneficii asupra sănătății, diferite de pâinea tradițională. Cu toate acestea, dacă este rumenită prea mult, aceasta poate avea și efecte nocive.

„Pâine proaspătă sau prăjită?

Îngrașă la fel, balonează diferit!

Când vine vorba de pâine trebuie să știm că toată îngrașă la fel, indiferent că este albă sau neagră, proaspătă sau prăjită, cu drojdie sau cu maia, simplă sau cu semințe. Ce este diferit între sortimente?

Aportul de fibre/tărâțe, care însă nu are impact pe conținutul caloric, ci doar ajută la digestie/tranzit intestinal. Unii ar spune că pâinea din făină integrală este mai bogată în vitamine din grupul B și minerale, însă ele nu pot fi absorbite din cauza fitaților prezenți în cereale.

Ce se întâmplă cu pâinea prin prăjire, în afară de faptul că se rumenește frumos și miroase delicios? Pierde apa, devine mai ușoară și se concentrează în nutrienți/calorii- de la aprox 240cal/100g, ajunge la 340cal prin prăjire. Dar noi nu mâncăm pâinea cu suta de grame, ci cu felia, iar o felie de pâine (proaspătă sau prăjită) are tot 80 calorii.

Care e avantajul pâinii prăjite? Faptul că e mai ușor de digerat, nu balonează. Explicația: microorganismele din drojdie/maia își încetează activitatea și nu mai fermentează amidonul. Același avantaj îl prezintă și pâinea veche de o zi, al cărei proces de dospire s-a încheiat.

P. S. Când prăjiți pâinea, evitați să o rumeniți prea tare- tot ce este ars conține acrilamidă, cu efect toxic”, scrie Mihaela Bilic.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel