Sari la conținut

Nu depozita niciodată cartofii în frigider. E o greșeală care îți poate pune sănătatea în pericol

alimente
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Alimente ce trebuie eliminate

Când vine vorba de cartofi, depozitarea lor în frigider ar putea crește riscul de cancer. Potrivit specialiștilor, temperatura mai rece a unui frigider poate transforma amidonul din cartofi în zahăr.

Ulterior, când cartofii sunt copți sau prăjiți la temperaturi de peste 120 grade Celsius, acele zaharuri se combină cu aminoacidul asparagina și produc o substanță chimică numită acrilamidă, potrivit American Cancer Society.

Află de ce nu trebuie să ții cartofii în frigider niciodată

Acrilamida este o substanță chimică care este folosită pentru a face hârtie, coloranți și materiale plastice, precum și pentru a trata apa potabilă și canalizarea.

Principalul mod în care oamenii sunt expuși la acrilamidă este prin fumat, dar substanța se găsește și în alimente precum cartofi prăjiți și chipsuri de cartofi, biscuiți, pâine, prăjituri, cereale și cafea.

Acrilamida poate fi extrem de periculoasă pentru sănătate. Cercetările pe șoareci au arătat că substanța chimică a crescut riscul de cancer al subiecților. Studiile la oameni nu au demonstrat dovezi consistente că expunerea la acrilamidă prin dietă crește riscul, dar au existat rezultate mixte cu privire la cancerul renal, endometrial și ovarian.

Deși șoarecii și oamenii metabolizează acrilamida în rate diferite, National Toxicology Program din Statele Unite ale Americii clasifică substanța chimică ca fiind cancerigenă pe baza studiilor efectuate pe animale de laborator care au ingerat acrilamidă în apa de băut.

Studiile au arătat că nerefrigerarea cartofilor și reducerea timpului de gătire pentru a evita rumenirea poate reduce conținutul de acrilamidă. Recomandările Societății Americane de Cancer pentru arată că, pentru a beneficia de beneficiile pentru sănătate ale cartofilor, aceștia trebuie păstrați departe de frigider.

Depozitați cartofii într-un loc răcoros și uscat, cum ar fi un dulap sau o cămară. 

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel