Sari la conținut

Greșeala de gătit care poate duce la apariția unei toxine cancerigene

ziua indragostitilor
cuplu gatind

Din cuprinsul articolului

Și tu faci această greșeală de gătit? Atenție! Dacă arzi alimentele, acestea vor dezvolta o toxină care creşte riscul de cancer. Acrilamida se formează din reacţii între amino-acidul asparagină şi unii carbohidraţi produşi natural.

Nu o puteţi găsi în mâncarea crudă sau cea fiartă. De asemenea, este puţin probabil ca lactatele, carnea şi peştele să conţină acrilamidă. Totuşi toxina se produce în timpul fumatului.

Prezenţa acrilamidei depinde în principal de felul de preparare al mâncării.

Cum eviți dezvoltarea acrilamidei

S-a sugerat o regulă de aur, anume ca mâncarea să fie gătită până ajunge galbenă, nu maro sau neagră. Asta ar limita formarea toxinei, dar şi gătitul la temperaturi prea mici riscă să nu omoare bacteriile.

 La momentul în care au descoperit sursa toxinei, cercetătorii nu au putut stabili dacă nivelul ei găsit în mâncarea gătită poate reprezenta un risc real de cancer.  Dar un studiu din 2015 a scos la iveală ca acrilamida din mâncarea gătită nu reprezintă un risc major de cancer, cel puţin tipurile comune de cancer.

Există totuşi alte chimicale ce ar putea stârni îngijorare, cele produse în timpul preparării alimentelor la grătar.

Acestea se împart în două clase, hidrocarburile aromatice policiclice(PAH), asemenea naftalinei şi aminele heterociclice(HCA).

PAH  se formează din grăsimea cărnii care cade în flăcări şi HCA apare la reacţia unor molecule printre care se numără amino-acizi şi zaharuri.

Teste pe animale au dovedit că aceste chimicale sunt legate de cancer, dar a fost vorba de intoxicare la un nivel mult mai ridicat decât cel al grătarului consumat de oameni.

Dacă totuşi vă faceţi griji, deşi gustul nu va fi acelaşi, unele variante ar fi utilizarea cuptorului cu microunde în loc de grătar sau gratinarea legumelor.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel