sâmbătă, octombrie 1, 2022

De aproximativ doi ani, România se confruntă cu o situație epidemiologică gravă, cauzată de răspândirea virusului SARS-CoV-2. Valurile repetate ale pandemiei au afectat țara din multe puncte de vedere, inclusiv cele legate de corupție.

Contextul pandemic actual alimentează corupția cu care România deja se confrunta. Acest lucru afectează cele mai importante unități, precum spitalele, deoarece nu există fonduri suficiente pentru a susține situația din prezent.

Te-ar mai interesa: Când este Sâmbăta Morților și ce tradiții trebuie ...

160 de dosare de corupție

Contextul pandemic alimentează corupţia şi există un risc major ca banii să nu ajungă acolo unde trebuie, respectiv pentru dotarea spitalelor, echipamente de protecţie, aparatură specializată sau medicamente, se arată într-un mesaj transmis de DNA cu ocazia Zilei Internaţionale Anticorupţie, comunică RRA.

Procurorul-şef al DNA, Crin Bologa, a declarat că peste 160 de dosare de corupţie în legătură cu situaţia epidemiologică au fost înregistrate în ţara noastră, în ultimii doi ani.

„DNA are în lucru în jur de 3.000 de cauze, în care sunt implicate persoane din toate categoriile sociale și din toate mediile de activitate. Desigur că unul dintre obiectivele noastre este să combatem corupția din mediul sănătății, pentru că sunt foarte mulți bani investiți şi este pericolul ca aceşti bani publici să fie deturnaţi în alte scopuri decât scopurile pentru care au fost alocați. În Direcția Națională Anticorupție există și alte dosare, în care sunt cercetate persoane cu diferite funcții în domeniul sănătății”, a explicat Crin Bologa.

Te-ar mai interesa: Îți plac pipotele de pui? Iată cât de benefice sun...

În ce perioadă au fost înregistrate dosarele?

„În perioade de criză, corupția prosperă și situaţia asta de pandemie este o situație de criză nu numai pentru România, ci pentru toate statele lumii. În aceste circumstanțe, sigur că noi avem foarte multe dosare sau relativ multe dosare în lucru în ceea ce privește achiziţiile din pandemie, corupţia din pandemie.

Am avut înregistrate în cursul anului 2020 și 2021 peste 160 de dosare în legătură cu situația epidemiologică.

Te-ar mai interesa: Ce să nu aștepți niciodată de la alții. Dezamăgiri...

În prezent avem în lucru 88 de dosare, iar 60 de persoane sunt puse sub acuzare, au calitatea de suspecţi și inculpaţi. De asemenea, un număr de opt dosare au fost trimise în judecată, cu un număr de 21 de inculpaţi, tot pentru fapte în legătură cu situaţia pandemică”, a declarat Procurorul-şef al DNA, Crin Bologa.

 

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private