Sari la conținut

Înapoi la normalitate? Cum va arăta viața noastră după vaccinare?

măști neconforme

Înapoi la normalitate sau noua realitate a zilelor noastre. Într-un amplu articol realizat de către New York Times, cei mai mari specialiști în sănătate publică și epidemiologi și-au exprimat opinia cu privirea la viața ce ne așteaptă după vaccinare.

Vaccinurile sunt aici, aducând speranța sfârșitului pandemiei. Dar chiar și atunci când primiți doza, nu va însemna o revenire imediată la viață, așa cum ați știut-o.

Întoarcerea la viața de dinainte de pandemie sau la normalitate?

Din păcate, acest lucru nu va fi posibil, indiferent că alegeți să vă vaccinați sau nu.

Masca de protecție va rămâne multă vreme în viețile noastre

Oamenii de ştiinţă au oferit mai multe motive pentru care masca trebuie să fie păstrată în continuare, inclusiv de către cei vaccinaţi. În primul rând, vaccinul nu oferă o protecţie perfectă. În acest moment, nici nu ştim dacă vaccinul va opri transmisia virusului. Şi aproape sigur, noul coronavirus va circula, în continuare, până când un procent mare din populaţie va atinge imunizarea, fie prin vaccinare, fie prin trecerea prin boală.

Uma Karmarkar, care lucrează la Universitatea din California, în San Diego, a şi subliniat că vaccinul nu va fi un bilet de întoarcere spre viaţa din 2019. „În loc să se gândească la o revenire la normalitatea pe care o ştiam, oamenii ar trebui să se gândească la un pas înainte“, a declarat Karmakar.

Viaţa celor vaccinaţi nu se va schimba prea mult

Cei care şi-au primit ambele doze de vaccin împotriva COVID-19 vor beneficia de protecţia oferită, la aproximativ două săptămâni după a doua injecţie. Vieţile lor nu se vor schimba însă radical, după acest moment, cât timp majoritatea celor din jur nu s-au vaccinat încă.

Masca va trebui purtată în continuare și de către cei vaccinați! Adunările mari şi spaţiile închise şi prost ventilate trebuie să fie, în continuare, evitate, inclusiv de către cei vaccinaţi.

Problema pe care o ridică vaccinurile

Studiile efectuate în SUA au arătat că 95% dintre cei vaccinaţi au dezvoltat imunitate la noul coronavirus. Ceea ce înseamnă că, din păcate, 5% rămân cu riscul îmbolnăvirii! Iar cât timp virusul se răspândeşte ca acum, printre un număr mare de oameni, procentul acela de 5% înseamnă un număr mare de îmbolnăviri!

„5 la sută dintr-un număr mare rămâne, în continuare, un număr mare. Noi vrem să ajungem, la un moment dat, la 5 la sută îmbolnăviri dintr-un număr mediu sau mic“, a spus doctorul Ashish Jha, care lucrează la o şcoală de Sănătate Publică.

Cum va arăta anul 2021 din perspectiva epidemiologilor?

Mulţi oameni au impresia că, de fapt, greul a trecut deja şi că 2021 va fi mult mai bine. Nici vorbă de aşa ceva! Experţii spun cu totul altceva. Ei sunt de părere că de-abia urmează cea mai grea etapă a pandemiei. Pentru că oamenii vor fi nevoiţi să-şi cântărească foarte bine deciziile, pentru a calcula ce riscuri merită să fie asumate. Ceea ce se poate dovedi a fi epuizant, din punct de vedere mental.

„Creierul nostru va obosi, pur şi simplu, pentru că va trebui să cântărim diverse decizii şi, la un moment dat, vom rămâne fără energie mentală“, a explicat Elizabeth Dorrance Hall, specialist în comunicare, în cadrul Universităţii din Michigan.

Cum va arăta noua normalitate?

După tot acest tablou sumbru, există, totuşi, şi o veste bună. În vara anului 2021, situaţia va arăta ceva mai bine, în ceea ce priveşte răspândirea noului coronavirus. Iar asta pentru că, până atunci, un procent important din populaţie se va fi vaccinat. Şi, oricum, s-a dovedit că răspânidrea virusului scade, în timpul sezonului cald, întrucât oamenii socializează mai mult afară.

Dar, iarăşi, să nu vă bucuraţi prea tare: o nouă explozie de cazuri noi şi de spitalizări va veni în iarna anului 2021, avertizează oamenii de ştiinţă. Aceştia sunt de părere că e foarte puţin probabil că viaţa va mai arăta vreodată ca în 2019.

Noua normalitate va însemna folosirea măştilor, periodic, în timpul sezonului rece şi în locurile aglomerate, fiindcă publicul a fost educat în acest sens.

Iar schimbările aduse de această pandemie vor avea şi efecte benefice. În 2020, gripa sezonieră aproape că a dispărut, iar asta, cred experţii, datorită folosirii măştilor şi prin distanţarea fizică. Dacă vom păstra aceste obiceiuri, dar şi altele, precum refuzul de a strânge mâna cuiva, pe viitor, putem reduce şi riscul apariţiei altor boli.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel