Sari la conținut

Incontinența urinară: 6 motive pentru care mergeți des la toaletă

O vezică urinară hiperactivă provoacă incontinența urinară, definită printr-o nevoie bruscă și incontrolabilă de a urina. Afecțiunea care începe de obicei în copilărie poate duce la multă jenă, deoarece este posibil să nu vă puteți reține urina mult timp.

Chiar dacă nu este același lucru cu enurezirea patului, care este comună în rândul copiilor mici, incontinența urinară poate interfera cu rutina zilnică și poate duce la stres fizic și mental și depresie.

Experții consideră că afecțiunea apare din cauza supraîntinderii sau slăbiciunii mușchilor responsabili de controlul fluxului de urină.

Medicii spun că cel mai frecvent simptom al unei vezici slăbite este nevoia de a merge la baie mai des decât este normal. Un obicei normal de baie este de aproximativ patru până la cinci călătorii pe zi, dar cei cu vezica urinară slabă pot continua să viziteze toaleta din cauza senzației de a urina.

Incontinența urinară: Sarcina

În timpul sarcinii, mușchii pelvieni ai unei femei se întind foarte mult și devin slabi în acest proces. Dacă mușchii pelvieni nu oferă suficient sprijin, vezica urinară s-ar putea lăsa, provocând o afecțiune cunoscută sub numele de cistocel.

Când vezica urinară se lasă, poate provoca întinderea deschiderii uretrei. Mai mult, mușchii din jurul uretrei sunt afectați pe măsură ce sunt suprasolicitați dacă vezica urinară are o contracție puternică.

Obezitate sau supraponderalitate

Dacă sunteți supraponderal sau obez, excesul de greutate corporală poate crește presiunea abdominală, ceea ce la rândul său ar crește presiunea vezicii urinare. Potrivit unui studiu, pierderea în greutate este asociată cu modificări ale măsurilor urodinamice, ducând la scăderea incontinenței.

Medicii spun că greutatea abdominală afectează sau slăbește podeaua pelviană, făcându-vă predispus la scurgeri de urină. O podea pelviană slabă vă face, de asemenea, predispus la incontinență de stres, care se întâmplă atunci când râzi, tusești sau chiar strănuți.

Constipație

Dacă suferi de constipație, incontinența urinară este imperativă. Medicii spun că cantități mari de scaun în colon pot exercita presiune asupra vezicii urinare, fără a o lăsa să se umple atât de mult cum ar trebui.

De asemenea, provoacă contractarea vezicii urinare atunci când nu trebuie.

Incontinența urinară: Prolapsul vezicii urinare

Prolapsul vezicii urinare, cunoscut în mod obișnuit sub numele de cistocel, se întâmplă la femei atunci când vezica urinară se umflă în peretele frontal al vaginului.

Se întâmplă atunci când pereții vaginali slăbesc și se întind din cauza nașterii sau a forțelor repetitive.

Ridicarea greutăților grele

De multe ori, potrivit experților în sănătate, exercițiile excesive și antrenamentele intense, cum ar fi ridicarea de greutăți, pot determina, de asemenea, slăbirea vezicii urinare, când activitatea crește presiunea intra-abdominală. 

Incontinența urinară: Perioadele menstruale

În perioada premergătoare menstruației, uterul își mărește mucoasa și se umflă în pregătirea pentru implantarea ovulelor. Această modificare a dimensiunii mici a uterului poate provoca o mică presiune asupra vezicii urinare.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel