miercuri, mai 18, 2022

Estrogen scăzut. Estrogenul este un hormon. Desi sunt prezenti in organism in cantitati mici, hormonii au roluri importante in mentinerea sanatatii. Estrogenul este de obicei asociat cu corpul feminin. Bărbații produc și ei estrogen, dar femeile îl produc în niveluri mai ridicate.

Rolurile estrogenului:

 • este responsabil pentru dezvoltarea sexuală a fetelor atunci când ajung la pubertate
 • controlează creșterea mucoasei uterine în timpul ciclului menstrual și la începutul unei sarcini
 • provoacă modificări ale sânilor la adolescente și la femeile însărcinate
 • este implicat în metabolismul osos și al colesterolului
 • reglează aportul alimentar, greutatea corporală, metabolismul glucozei și sensibilitatea la insulină

De ce scade nivelul de estrogen

Estrogenul este produs în principal în ovare. Orice lucru care afectează ovarele va ajunge să afecteze producția de estrogen.

Te-ar mai interesa: Poluarea ucide anual nouă milioane de oameni. Solu...

Femeile tinere pot prezenta niveluri scăzute de estrogen din cauza următorior factori:

 • exerciții fizice excesive
 • tulburări de alimentație, cum ar fi anorexia
 • o glanda pituitară cu funcționare scăzută
 • insuficiență ovariană prematură, care poate rezulta din nereguli genetice, toxine sau o afecțiune autoimună
 • sindromul Turner
 • boală cronică de rinichi

La femeile peste 40 de ani, nivelul scăzut de estrogen poate fi un semn al apropierii de menopauză. Acest moment de tranziție se numește perimenopauză.

În timpul perimenopauzei, ovarele dumneavoastră vor produce în continuare estrogen. Producția va continua să scadă până când ajungeți la menopauză.

Simptomele nivelului scăzut de estrogen

Acestea sunt semnele la care trebuie să fii atentă:

Nu mai ai menstruație

Acesta este cel mai comun simptom în cazul nivelului scăzut de estrogen. Estrogenul este unul dintre operatorii ciclului tău menstrual. Lipsa lui poate duce la diminuarea volumului sau chiar absența totală a ciclului.

Te-ar mai interesa: Românii care se confruntă cu boli transmisibile, d...

Ai bufeuri sau transpiri noaptea

Da, sunt simptome asociate menopauzei. Pot apărea și în perioada perimenopauzei dar pot fi și simptome că ai un nivel scăzut de estrogen.

Ai schimbări bruște de dispoziție și stări depresive

Pentru că estrogenul este cel care se ocupă de ciclul tău menstrual, e normal să îți influențeze și starea de spirit. Conexiunea dintre estrogen și serotonină poate explica depresia. Estrogenul crește nivelul de serotonină, care ajută la combaterea depresiei. Dacă nu ai un nivel normal de estrogen, seroronina nu mai poate lupta împotriva stărilor de tristețe.

Te-ar mai interesa: Aspectul unghiilor dezvăluie starea ta de sănătate...

Nu dormi bine și te simți obosită

Nivelul scăzut de estrogen îți poate afecta somnul pentru că estrogenul este conectat de alte lucruri pe care le secretă creierul, cum ar fi serotonina. Serotonina este cea care formează melatonina, hormonul somnului. Dacă ai un nivel scăzut de estrogen, ai și un nivel scăzut de serotonină și astfel ai probleme cu somnul.

Ai dureri de cap destul de des

Te-ar mai interesa: Tromboza venoasă profundă se dezvoltă repede și po...

Dacă ești femeie ești cu atât mai predispusă la dureri de cap și migrene. Poate ai observat că atunci când îți începe ciclul ai dureri de cap. Asta este pentru că nivelul de estrogen scade.

Uiți lucruri sau nu te poți concentra

Estrogenul menține normal nivelul de cortizol, hormonul stresului, care ajută neurotransmițătorii să aibă grijă de conexiunile din interiorul creierului. Dacă nu ai estrogen, conexiunile din creier nu se petrec normal și apar pierderile de memorie sau lipsa de concentrare.

Te-ar mai interesa: 1 din 6 persoane suferă un AVC pe parcursul vieții...

Te îngrași repede și slăbești greu

Estrogenul e conectat la celulele de grăsime și dacă nu ai suficient, corpul tinde să stocheze mai multă grăsime, în special în regiunea abdomenului.

Ai libidoul scăzut și dureri la contact intim

Dacă dorințele tale sexuale au încetat să se mai manifeste, este tot o cauză a nivelului scăzut de estrogen. Lipsa de estrogen îți poate usca vaginul sau chiar poate subția pereții vaginali, ambele cauzând durere la contactul sexual.

Ai ochii și pielea uscate

Lipsa de estrogen poate duce la ochi uscați, vagin uscat dar și piele uscată. Estrogenul este legat și de cantitatea de lacrimi pe care o produc grandele lacrimale.

Diagnostic și tratament

Diagnosticul și tratamentul estrogenului scăzut pot ajuta la prevenirea multor probleme de sănătate. Dacă aveți simptome de estrogen scăzut, discutați cu medicul dumneavoastră. El vă va evalua simptomele pentru a pune un diagnostic dacă este necesar. Diagnosticul precoce poate ajuta la prevenirea complicațiilor ulterioare.
Femeile care au un nivel scăzut de estrogen pot beneficia de tratament hormonal. Tratamentul hormonal este standardul pentru un nivel scăzut de estrogen. Există opțiuni non-hormonale pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor. Opțiunile non-hormonale sunt preferate pentru femeile cu risc crescut de cancer de sân, cheaguri de sânge, accident vascular cerebral sau boli hepatice.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private