miercuri, mai 25, 2022

Tratament Covid. Astăzi, a fost aprobat primul antiviral oral pentru Covid, în Marea Britanie. Este vorba de Molnupiravir, un tratament care poate reduce la jumătate riscul de spitalizare și deces. 

„Este un tratament antiviral care şi-a demonstrat eficacitatea în studiile clinice. El va fi folosit pentru pacientul care are formă uşoară şi formă medie de boală de COVID. Este foarte important să fie administrat la începutul bolii, pentru a împedica intrarea virusului în celulă şi este important la pacientul vulnerabil care are afecţiuni cronice sau este în vârstă şi la care administrarea medicamentului ar putea să prevină complicaţiile”, a declarat Adrian Marinescu.

Te-ar mai interesa: Chisturile dentare: Cauze, simptome, tratament. Dr...

Medicul speră că Molnupiravir va fi rapid autorizat și la nivelul Agenţiei Europene a Medicamentului, unde este încă în evaluare, pentru a putea fi folosit în țara noastră.

Antivirale pentru tratamentul Covid, folosite în România

Deocamdată, în țara noastră, se folosesc pentru tratarea Covid alte antivirale. Medicamentele cu acțiune antivirală potențial active împotriva SARS-CoV-2 sunt:

 • Favipiravir – un inhibitor al ARN-polimerazei care s-a utilizat pentru gripă și infecția cu virusul Ebola. Din cauza efectelor teratogene, utilizarea sa a fost autorizată doar pentru situații speciale cum ar fi epidemii cu virusuri gripale noi. Există date care susțin un potențial beneficiu în cazul administrării la formele ușoare – medii de boală;
 • Remdesivir – eficiența acestuia este ca a oricărei medicații antivirale, cu atât mai ridicată cu cât se administrează mai precoce după debutul simptomatologiei;
 • Anticorpi monoclonali neutralizanți pentru SARS-CoV-2 – au specificitate pentru proteina SARS-CoV-2; asemenea altor medicații antivirale, eficiența depinde de administrarea cât mai precoce după debutul bolii, nu mai târziu de primele 10 zile.

Alte antivirale de administrare orală, cu activitate insuficient demonstrată sunt:

 • Umifenovir: având în vedere rata redusă de efecte adverse legate de administrarea sa, umifenovirul a fost considerat o alternativă utilizabilă pentru formele ușoare sau medii de boală, fără dovezi semnificative ale eficienței sale;
 • Hidroxiclorochina: datele existente arată ineficiența sa în formele severe și critice de boală, precum și în profilaxia pre/postexpunere. Hidroxiclorochina a fost utilizată pe scară largă și în tratamente de durată în reumatologie, fără a genera efecte adverse în proporții semnificative. Utilizarea sa este încă acceptată în unele state, de exemplu, Italia, cu acordul informat al pacienților, pentru a încerca reducerea riscului de internare a pacienților cu forme ușoare-medii.
  Asocierea cu azitromicina crește riscul de efecte adverse, prin alungirea semnificativă a QT la peste 10% dintre pacienții care au primit această asociere;
 • Ivermectina: deși a fost discutat un efect antiviral al ivermectinei, datele publicate până în prezent nu susțin recomandarea utilizării sale.

Medicamente cu efect imunomodulator

 • Tocilizumab – folosit în cazul pacienților cu forme severe de Covid și a celor care dezvoltă furtuna de citokine. Doza utilizată este de 8 mg/kgc (maximum 800 mg per administrare); se poate relua dacă răspunsul terapeutic lipsește. Au fost utilizate și doze mai mici, de 400 mg per doză la adult.;
 • Anakinra: în cazul COVID-19 s-a recurs la utilizarea subcutanată sau intravenoasă de 200-400 mg/zi, doze în scădere, timp de 7-10 zile;
 • Baricitinib: Un studiu care a inclus 1.033 de pacienți cu forme severe de COVID-19 a arătat o ameliorare clinică semnificativ mai rapidă și mai amplă la cei care au primit baricitinib 4 mg/zi și remdesivir, față de pacienții care au primit doar remdesivir.

Ce spun medicii români despre arbidol

Cardiolog Vasi Rădulescu, despre tratamentul după ureche cu Arbidol:

„Știm că de la ruși avem crivățul, ceva curente de manipulare, dar și tratamente minune. Rușii ne-au vrut mereu binele, iar acum ne trimit arbidol cu basculanta. E un tratament antiviral foarte popular pe internet. Se ia preventiv, se ia în boală, se ia după boală. Dacă a zis și oierul al cărui nume începe cu bec (a nu se înțelege vreo aluzie la iluminare, nu) că e bun, atunci e bun! Fanii îl iau, că e girat bine. Nu mai contează ce zic medicii.
Să revenim la oile noastre. Arbidol este un antiviral construit împotriva virusurilor tip INFLUENZA. Adică cele care dau GRIPA. El nu a fost făcut pentru Sars-Cov-2, ci pentru alte tipuri de virusuri. Dincolo de acest anacronism, vă mai spun că nici până azi nu avem vreun studiu relevant, serios, mare, care să demonstreze eficiența umifenovirului în Covid-19. E așa, un fum. Nici pe gripă nu are rezultate clare.
Arbidol (substanța activă este umifenovir) nici nu e aprobat de FDA și nu va fi niciodată, că acolo te duci cu cifre clare, nu cu vrăjeli. Nu merge nici dacă încerci să mituiești comisia cu vodcă!
Aduc aminte că orice antiviral are riscuri semnificative și NU trebuie luat fără indicația clară a medicului. Se ia ideal sub strictă supraveghere. Nu mai luați medicamente de capul vostru. Vă pot face mult rău.
Ca un fun fact, în 2007 Academia Rusă de Stiințe Medicale a declarat că Arbidol NU are efecte dovedite științific”.

Te-ar mai interesa: Bea această băutură minune în fiecare zi! Stimulea...

Arbidol, folosit într-un studiu la ”Matei Balș”

La Institutul „Matei Balș” din București, Arbidol a fost folosit într-un studiu experimental.
„De-a lungul pandemiei, au fost multe antivirale încercate, iar Arbidolul a fost printre ele. A fost folosit în unele zone din lume – în cantitate mare în Rusia și spațiul ex-sovietic, iar apoi a fost folosit și în alte țări. Dar n-a căpătat o aprobare definitivă în așa fel încât să fie adus oficial. Nu se pune problema că nu poate fi folosit, l-am avut și noi, la nivel de studiu cu rezultate bune, dar această situație trebuie văzută așa cum e, nu e nimic miraculos”, a explicat medicul Adrian Marinescu de la Institutul „Matei Balș”.
„Trebuie să înțelegem că medicamentele au nevoie de o prescripție, că e medic de familie sau alt medic, cineva trebuie să ni-l recomande. Se dă în funcție de situație și de evoluție. Noi l-am folosit, în măsura în care l-am avut, a fost la nivel de sponsorizare. Și cu efecte bune, n-aș spune că miraculoase”, a mai spus Adrian Marinescu.

Te-ar mai interesa: Hepatita misterioasă la copii sau variola maimuței...

Cardiologul Gabriel Tatu Chițoiu a avertizat pe Facebook că prea mulți români iau Arbidol în speranța că nu vor face Covid, în loc să se vaccineze. Medicul spune și că antiviralele nu se iau preventiv, ci la recomandarea medicului în primele zile de boală.

Ce tratamente se folosesc în UE pentru Covid

Comisia Europeană a anunțat pe 22 octombrie 2021 că mijloacele terapeutice disponibile pentru pacienții afectați sunt în prezent limitate, existând un singur produs, remdesivir, autorizat la nivelul UE.
Comisia a dat publicității „lista celor 10 mijloace terapeutice promițătoare” în tratarea COVID-19.
Trei tipuri de produse au rezultat în urma trierii efectuate de un grup de specialiști: anticorpi antivirali monoclonali, antivirale de uz oral și modulatori imuni

Te-ar mai interesa: Reguli pentru o slăbire corectă şi definitivă. Sca...

Anticorpi monoclonali

Anticorpi antivirali monoclonali mimează anticorpii naturali generați de sistemul imun împotriva coronavirusului. Cei mai promițători care au fost selectați sunt:

 • Ronapreve, o combinație de doi anticorpi monoclonali, casirivimab și imdevimab, de la Regeneron Pharmaceuticals și Roche;
 • Xevudy (sotrovimab) de la Vir Biotechnology și GSK;
 • Evusheld, o combinație de doi anticorpi monoclonali, tixagevimab și cilgavimab, de la AstraZeneca.

Antivirale orale

Antiviralele orale sunt molecule mici care blochează activitatea și replicarea virusului. Ele trebuie administrate cât mai repede posibil după infectare, înainte ca virusul să cauzeze leziuni ale țesuturilor și organelor. Aceste medicamente se administrează oral de-a lungul a câtorva zile, ceea ce înseamnă că sunt ușor de administrat. Antiviralele orale sunt mai rezistente la variante și acționează și la pacienții vaccinați.
Cele mai promițătoare antivirale orale care au fost selectate sunt:

Te-ar mai interesa: Planta minune care trebuie consumată zilnic. Vinde...

 • Molnupiravir, de la Ridgeback Biotherapeutics și MSD (cunoscută sub denumirea de Merck în SUA și Canada):
 • PF-07321332, de la Pfizer;
 • AT-527, de la Atea Pharmaceuticals și Roche.

Imunomodulatoare

Imunomodulatoarele sunt medicamente care pot regla reacția excesivă a sistemelor imune, motiv pentru care pacienții trebuie să fie spitalizați. Această clasă de medicamente oferă un tratament simptomatic pentru cei care au ajuns în stadii grave în pofida vaccinării și a administrării antiviralelor.
Un număr de imunomodulatori aprobați pentru alte indicații, cum ar fi bolile autoimune sau alte sindroame hiperinflamatorii, au fost supuși testelor. Cei mai promițători sunt:

 • Actemra (tocilizumab), de la Roche;
 • Kineret (anakinra), de la Orphan Biovitrum din Suedia;
 • Olumiant (baricitinib), de la Eli Lilly;
 • Lenzilumab, de la Humanigen.

Aceste mijloace terapeutice vor fi disponibile cât mai rapid posibil pentru pacienţii din întreaga UE, cu condiţia ca siguranţa şi eficacitatea lor să fie confirmate de Agenţia Europeană pentru Medicamente.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private