Sari la conținut

Infecţiile gastrointestinale cele mai frecvente la copii. Simptome și tratament

Infecțiile gastrointestinale la copii sunt un motiv de îngrijorare atât pentru părinți, cât și pentru micul pacient.

Primăvara, vara și toamna sunt anotimpuri în care cei mici au tot felul de probleme digestive, mai exact infecții gastrointestinale. Unele infecții pot fi periculoase de aceea trebuie să mergi la medic pentru stabilirea diagnosticului și inițierea tratamentului.

Principalul simptom este apariția scaunelor diareice care pot fi date fie de virusuri, de bacterii sau de paraziți. Uneori, copilul are stări de vomă și inapetență.

Medicii spun că mâinile murdare, fructele şi legumele nespălate, apa contaminată, contactul direct cu materiile fecale favorizează aceste infecții.

O importantă cauza a diareei este infecţia virală. Multe virusuri pot provoca gastrită virală, care se răspândeşte rapid în grădiniţe, şcoli, din cauza uşurinţei de propagare a virusului.

Simptomele durează câteva zile, dar copiii afectaţi pot prezenta uşor semne de deshidratare prin aportul oral insuficient de lichide şi prin pierderile mari de lichide. Cea mai frecventă infecţie la copiii este cea determinată de rotavirus, infecţie care se manifestă prin febră, scaune diareice explozive, apoase. Infecţia cu rotavirus apare mai frecvent în timpul iernii şi la începutul primăverii, putând fi prevenită prin vaccinarea copilului. Atenție! Dacă cel mic are o asemenea infecție trebuie să mergi cu el la medicul specialist infecționist pentru stabilirea diagnosticului și a tratamentului. Este o infecție destul de gravă mai ales în cazul celor mici, ea duce la deshidratare și uneori poate chiar să amenințe viața bebelușului. De multe ori, tratamentul se face în spital, copilul are nevoie de perfuzii pentru rehidratare dar uneori și de antibiotic.

Un alt tip de infecţiile gastrointestinale care apar la copiii sunt cele determinate de bacterii. Principala bacterie este Escherichia Coli care se transmite foarte ușor prin: mâncare contaminată, apă contaminată, preparate de carne insuficient tratate termic, fructe nespălate, apă contaminată din bazinele de înot.

O altă bacterie care se poate întâlni în infecţiile gastrointestinale ale copiilor, este Salmonella, care poate fi găsită în ouă, carnea de pui insuficient tratată termic, fiind o cauză majoră a toxiinfecţiilor alimentare, în special vara.

Și Shigella este o altă bacterie care duce la apariția diareei la copiii mici. Cauza cea mai frecventă care determină infecţia cu Shigella, este igiena necorespunzătoare.

Există și infecţiile gastrointestinale care sunt determinate de paraziţi, precum este cea cu Giardia. Giardia poate fi găsită în: apă potabilă, apa din piscine, lacuri care pot fi infectate.

Care sunt simptomele infecțiilor gastrointestinale:

De regulă, apar scaunele diareice care pot fi apoase, cu mucus, puroi sau sânge. Copilul uneori are și febră, dar mereu prezintă dureri abdominale. Sunt cazuri în care sunt prezente vărsăturile. Scăderea apetitului și deshidratarea sunt și ele des întâlnite. În cazul virozelor digestive, primul simptom este febra, urmat de diaree și de vărsături.

În ce constă tratamentul:  

Regimul alimentar este esențial. Copilul va mânca supă fără care, orez fiert, brânză de vaci, morcovi fierți și bicsuiți fără cremă sau lapte.

Esențiale sunt sărurile de rehidratare, acestea au rolul de a micșora nevoie ca cel mic să stea în spital, la perfuzii.

Tratamentul cu antibiotice este indicat de medic doar după ce a avut loc efectuarea analizelor și a fost evidențiat faptul că infecția este determinată de o bacterie.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel