marți, decembrie 7, 2021

Infiltrațiile intra-articulare. Afecțiunile de la nivelul genunchiului intră în categoria celor mai des probleme medicale ale omului modern. Sedentarismul, alimentația proastă, menținerea pe termen lung a genunchilor flexați, toate contribuie la declanșarea acestora.

„Durerea de genunchi este o problemă foarte comună, care afectează atât tinerii cât și vârstnicii. În rândul atleților, durerea genunchiului poate da bătăi de cap în sporturi care presupun alergarea și răsucirea. În cazul persoanelor în vârstă, cartilajul, care funcționează ca o pernă de protecție pentru genunchi, deseori se uzează și produce durere cronică și rigiditate.”, explică dr. Tarek Nazer, chirurg Ortopedie și Traumatologie.

Te-ar mai interesa: Cercetătorii au găsit responsabil acest vaccin pen...

De îndată ce sunt identificate cauzele care determină apariția durerilor, specialistul prescrie tratamentul adecvat și eficient. O abordare curativă, cu rezultate foarte bune, în ultima vreme, sunt infiltrațiile intra-articulare.

„Infiltrațiile la nivelul genunchiului reprezintă un tratament eficient în afecțiuni articulare, aplicat în medicina sportivă, dar și pentru a ușura simptomele unor boli inflamatorii. Există mai multe tipuri de substanțe care se folosesc la aceste infiltrații. Acestea pot fi: acidul hialuronic, PRP, celule stem sau corticosteroizii. Infiltrațiile la nivelul genunchiului pot avea și efecte secundare. Cel mai des întâlnite sunt reacții locale cum ar fi durere și umflarea genunchiului – care dispar de obicei în primele 48 de ore, dar, uneori, se poate ajunge și la infecții.”, explică, în continuare, specialistul ortoped.

Te-ar mai interesa: Vitamina responsabilă pentru combaterea anemiei! A...

Infiltrațiile intra-articulare: Care sunt afecțiunile care pot fi tratate astfel

Paleta de afecțiuni care pot fi tratate cu ajutorul infiltrațiilor intra-articulare este generoasă. Specialistul în Ortopedie și Traumatologie, dr. Tarek Nazer, a amintit câteva dintre ele.

Bursita – inflamație acută sau cronică a bursei seroase. Bursa este un sac umplut cu lichid de lubrifiere aflat între țesuturi, oase, mușchi, tendoane și piele. Bursita reprezintă, de fapt, inflamația apărută în această zonă care provoacă durere deseori insuportabilă.

Te-ar mai interesa: Comunicat oficial Centrul de Control și Prevenire ...

Sinovita – determinată de inflamarea membranei care acoperă interiorul capsulei articulațiilor mobile. Afecțiunea este declanșată o boala de sistem (precum lupus eritematos diseminat), artrita inflamatorie (spondilartrita anchilozantă, poliartrita reumatoidă), guta sau condrocalcinoza articulară.

Artrita gutoasă – apare atunci când în sânge și în țesuturi există o cantitate prea mare de acid uric. Provoacă dureri articulare severe din cauza cristalelor de acid uric care s-au depus la nivelul articulațiilor.

Te-ar mai interesa: Prof. Valentin Stan: Datele arată că din internări...

Gonartroza – boala articulară degenerativă, frecventă a genunchiului, care apare de obicei la persoane peste 60 de ani cu o preponderență mai mare la femei. În gonartroză, cartilajul genunchiului se degenerează. Vorbim despre o afecțiune extrem de dureroasă care provoacă inflamații și imobilitate la nivelul articulației.

Tendinita – determinată de inflamația unui tendon. Altfel, afecțiunea poate fi deerminată și de declanșarea unei boli sistemice – poliartrita reumatoidă, scleroza sistemică, guta, artrita reactivă sau diabet.

Te-ar mai interesa: Obligativitatea testării elevilor nu are o bază le...

„Infiltrația intra-articulară este, în esență, o injecție căreia, însă, trebuie să i se acorde maxim de importanță. Este vital ca injecția să fie efectuată corect, pentru că, în caz contrar, acele cristale pot fi o sursa de durere, timp de una sau două zile după injectare. În cazul acesta, se vor administra medicamente antiinflamatoare până când infiltrația își face efectul.”, conchide dr. Tarek Nazer.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Ultimele stiri