Sari la conținut

Inflamația inimii: atenție la durerile în umărul stâng!

Inflamația inimii. Sindromul Dressler este un tip de pericardită (inflamația pericardului) și este considerat o boală autoimună. De regulă, sindromul Dressler este cunoscut sub numele de sindromul de infarct post-miocardial. Mai exact, acestă afecțiune apare de regulă, după o intervenție chirurgicală, infarct miocardic. Atenție! Netratată inflamația pericardului poate să nu fie compatibilă cu viața.

Medicii spun că sindromul Dressler apare atunci când sistemul imunitar răspunde și reacționează în mod excesiv după un infarct miocardic sau după o operație.

Din păcate, nu se cunoaște cauza exactă care a duc la apariția acestei afecțiuni. Însă se crede că atunci când are loc o intervenție chirurgicală cardiacă sau când o persoană suferă un atac de cord se declanșează un răspuns imun în pericard. Altfel spus, ca răspuns la o leziune, organismul reacționează prin anticorpi cu scopul de a repara zona lezată, dar acest răspuns poate să provoace de fapt o cantitate mare de inflamație.

Sindromul Dressler, cauze

  • chirurgia bypass,
  • angioplastia coronariană, plasarea stentului,
  • implantarea unui stimulator cardiac,
  • ablația cardiacă

Inflamația inimii, semne și simptome 

Atenție! Simptomele pot să apară între două și cinci săptămâni de la evenimentul în sine.

Diagnosticul, greu de stabilit

Diagnosticul este dificil de stabilit deoarece simptomele sunt asemănătoare cu cele care se regăsesc în afecțiuni precum: embolie pulmonară, pneumonie, angină pectorală, atac de cord. De aceea, medicul va realiza mai multe investigații printre care: analize de sânge, radiografie toracică, ecocardiogramă, electrocardiograma, RMN.

În ce constă tratamentul

Principalul scop al tratamentului este reducerea inflamației. În consecință medicul poate recomanda administrarea de antiinflamatoare nesteroide pentru o perioadă de 1-2 luni. Dacă acestea nu reduc inflamația se poate trece la tratamentul alcătuit din corticosteroizi.

Medicii susțin că sindromul Dressler poate să ducă la două complicații grave: tamponada cardiacă și la pericardita constrictivă. De asemenea, o altă complicație este edemul pulmonar.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel