Din cuprinsul articolului
Informație importantă pentru cei născuți înainte de 1980! Pe măsură ce înaintăm în vârstă, nevoile nutriționale ale organismului se schimbă. După 50 de ani, este esențial să adaptăm dieta și stilul de viață pentru a susține sănătatea și energia de zi cu zi. Corpul nu mai procesează alimentele și nutrienții la fel ca în tinerețe, iar acest lucru poate influența nivelul de vitalitate, imunitatea și buna funcționare a sistemului digestiv.
Potrivit publicației EatingWell, alimentele și obiceiurile care funcționau la 20, 30 sau chiar 40 de ani s-ar putea să nu mai fie la fel de eficiente după 50 de ani. De aceea, ajustarea alimentației devine o prioritate — atât pentru prevenirea problemelor de sănătate, cât și pentru menținerea unei stări generale bune pe termen lung.
Informații pentru cei născuți înainte de 1980!

5. Gătiți acasă
Pregătirea meselor acasă vă permite să aveți control deplin asupra tehnicilor de gătit și a ingredientelor, asigurându-vă că preparatele sunt bogate în nutrienți și personalizate în funcție de preferințe. Acest lucru vă ajută să evitați excesul de zaharuri adăugate, sodiu și grăsimi care sunt adesea folosite în mesele la pachet. În plus, gătitul acasă ajută să economisești bani. De asemenea, oferă oportunitatea de a experimenta rețete noi, de a personaliza mesele în funcție de preferințe și de a vă conecta cu familia sau prietenii prin experiențe culinare comune.
4. Consumați alimente bogate în proteine
Deși consumul suficient de proteine este important la orice vârstă, adulții în vârstă pot beneficia de pe urma consumului proteinelor. Pe măsură ce îmbătrânim, mușchii au nevoie de proteine suplimentare pentru a susține forța musculară și a se repara după activitate. Chiar dacă nu aveți încă 60 de ani, alimentele bogate în proteine vă pot ajuta să vă simțiți sătul. Includeți surse variate de proteine, cum ar fi peștele, pieptul de pui și curcanul și opțiuni pe bază de plante, cum ar fi tofu, linte și quinoa.
3. Aport scăzut de sodiu
Un aport ridicat de sodiu poate crește riscul de boli de inimă și hipertensiune arterială, așa că va trebui să fiți atenți la aportul de sodiu pe parcursul zilei. Există dovezi că aportul ridicat de sare este asociat și cu o funcție cognitivă deficitară. O modalitate inteligentă de a reduce consumul? Nu folosiți solnița când gătiți și optați pentru ierburi și condimente, care adaugă aromă fără exces de sodiu. Clătirea alimentelor conservate ajută, de asemenea, la reducerea conținutului lor de sodiu.
2. Bucurați-vă de pește
Informația momentului pentru cei născuți înainte de 1980! Pe măsură ce îmbătrâniți, sunteți mai expus la boli cronice, precum bolile de inimă, accidentul vascular cerebral, diabetul, boala Alzheimer și demența. Cu toate acestea, puteți contribui la reducerea inflamației din organism consumând mai mulți acizi grași omega-3, un tip nutritiv de grăsime nesaturată. Mulți pești, precum somonul, macroul și heringul sunt surse excelente, așa că încercați să mâncați pește de 2 până la 3 ori pe săptămână.
De asemenea, puteți găsi acizi grași omega-3 în alimente pe bază de plante, cum ar fi nucile, semințele de cânepă și semințele de chia.

1. Consumați mai mulți carbohidrați complecși
Înlocuiți pâinea și pastele rafinate cu carbohidrați complecși din variantele din grâu integral și încercați să adăugați cereale integrale precum orezul brun, quinoa, amarantul, hrișca și ovăzul.
Aceste cereale consistente sunt pline de nutrienți esențiali – inclusiv vitamine, minerale și antioxidanți, excelenți pentru inimă și bunăstarea generală. Acestea oferă energie sustenabilă, datorită conținutului ridicat de fibre, care încetinește digestia carbohidraților și ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge. Veți avea o energie bună pe parcursul zilei pentru a vă alimenta atât creierul, cât și corpul. Cerealele joacă un rol crucial în menținerea sănătății digestive, încurajând un microbiom intestinal sănătos.