Sari la conținut

Ingredientul care distruge neuronii și crește riscul de demență

Imagine creată cu AI

Ingredientul care distruge neuronii. Un nou studiu, realizat în Japonia, a dezvăluit ce alimente pot crește riscul de a dezvolta demență. Este vorba despre produsele de patiserie, cea mai importantă sursă de grăsimi trans. 

Cercetarea a scos la iveală că adulții care au un nivel crescur de grăsimi trans, în sânge, sunt mult mai predispuși să dezvolte demență, potrivit medicalnewstoday.com. 

Există două surse primare de grăsimi trans: naturale și artificiale. Grăsimile trans naturale se găsesc, în cantități mici, în produse lactate și în carnea provenită de la anumite animale. Grăsimile trans artificiale sau acizii grași trans sunt obținute printr-un proces industrializat care presupune adăugarea de hidrogen uleiurilor vegetale pentru a le face solide-grăsimi vegetale hidrogenate.

Cei care consumă des grăsimi trans au un risc crescut de demență

Potrivit Asociației Americane de Cardiologie, consumul de grăsimi trans crește riscul de infarct, accident vascular cerebral și diabet de tip 2. Un nou studiu, publicat în revista medicală Neurology, a scos la iveală că grăsimile trans cresc riscul de demență.

”Rezultatele acestui studiu, realizat în orașul Hisayama (Japonia) reprezintă încă un motiv să evităm consumul de grăsimi trans, pe cât de mult posibil,” a atras atenția coordonatorul studiului Toshiharu Ninomiya, profesor în departamentul de Epidemiologie și Sănătate Publică al Universității Kyushu, din Japonia.

Părerea medicilor români

În afară de făina şi zahărul din compoziţie, produsele de patiserie sunt făcute de obicei cu grăsimi vegetale hidrogenate care pe lângă faptul că sunt duşmanii siluetei, pot cauza apariţia bolilor de inimă.

„Majoritatea patiseriilor folosesc grăsimi trans pentru prepararea produselor, iar eu personal evit să consum grăsimi vegetale hidrogenate şi nu recomand nimănui să le consume”, explică medicul nutriţionist Maria Coravu, pentru Doctorul Zilei.

Cele făcute cu unt sunt mai puţin dăunătoare

Ce este de făcut, însă dacă nu puteţi renunţa definitv, la foietaje? Le puteţi alege alege pe cele care folosesc unt în locul grăsimilor hidrogenate, făina integrală în locul celei albe şi zahăr brun.

Dar moderaţia este regula de bază şi în cazul acestora pentru că au un conţinut caloric mare şi consumate în exces pot duce la obezitate. ,,Sigur că nu ne va otrăvi un pateu, problema este atunci când facem excese sau consumăm în fiecare zi astfel de delicatese”, a mai adăugat nutriţionistul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel