luni, martie 27, 2023

Îngrijirea pielii. Preocuparea pentru menținerea frumuseții și tinereții pielii este întâlnită la femei și bărbați deopotrivă, fapt pentru care acesta a devenit unul din domeniile în care există păreri împărțite și sfaturi la tot pasul: la televizor, pe internet, în reviste sau cărți.

Doamna doctor Adina Șerban, medic specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, spune că unele dintre sunt, însă, doar mituri nesusținute de dovezi medicale și care, de fapt, pot fi nocive pentru piele și sănătate.

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă în corpul tău dacă renunți la ZAHĂR...

Machiajul zilnic grăbește procesul de îmbătrânire a pielii – MIT

Adevărul este că machiajul nu va grăbi procesul de îmbătrâni a pielii atâta vreme cât acesta este îndepărtat zilnic cu atenție. “De fapt, multe produse de make-up hrănesc și protejează tenul. Singura grijă trebuie să fie curățarea pielii seara, înainte de culcare. Dacă acest pas este sărit, machiajul, reziduurile, sebumul și toxinele adunate pe parcursul zilei vor rămâne pe piele, blocând porii – ceea ce provoacă cu adevărat îmbătrânirea”, spune specialistul dermatolog.

Tenul gras nu are nevoie de hidratare – MIT

Te-ar mai interesa: Fructul care te ajută să slăbești. Expert: Dacă mâ...

Cele mai multe produse de curățare vor elimina uleiurile naturale din piele, așadar va fi necesară susținerea stratului protector prin aplicarea unui produs cu efect hidratant indiferent de tipul de ten pe care îl avem.

“Toate tipurile de piele – grasă, mixtă sau uscată – au nevoie de hidratare. Diferența se află în tipul și cantitatea de produs necesară pentru a-i asigura tenului nostru echilibrul și frumusețea. Tenul gras, spre exemplu, necesită cea mai mică cantitate de hidratare, fiind recomandate mai degrabă produsele ușoare, cum ar fi un ser hidratant sau cele sub formă de loțiune”, recomandă doamna doctor Adina Șerban.

Te-ar mai interesa: Noua variantă de tuberculoză pune toată lumea pe j...

Protecția solară este necesară numai în anumite perioade ale anului

Radiațiile ultraviolete pot provoca leziuni cutanate și îmbătrânire prematură indiferent de perioada și locul în care ne aflăm.

“Acest lucru înseamnă că nu trebuie să ne bazăm pe mitul că protecția solară este necesară doar pe durata verii sau în zilele însorite. Ideal ar fi să purtăm SPF în fiecare zi, pe tot parcursul anului – chiar și în zilele noroase. Acesta este cel mai bun mod nu doar de a preveni arsurile solare și apariția petelor pigmentare, dar și de a reduce șansele de a dezvolta cancer de piele”, explică doamna doctor.

Te-ar mai interesa: Rodica Popescu Bitănescu, măcinată de o boală grav...

Somnul este esențial pentru sănătatea pielii – PARȚIAL ADEVĂRAT

Există o teorie conform căreia regenerarea pielii are loc în timpul somnului și, prin urmare, lipsa lui va face ca pielea să nu se poată repara în mod corespunzător.

“În realitate, regenerarea pielii este un proces continuu, care nu are legătură cu somnul. Cu toate acestea, este adevărat că lipsa odihnei poate avea unele efecte negative asupra aspectului tenului. Excesul de hormoni de stres (cortizol) cauzat de lipsa somnului poate încetini producția de colagen, favorizând totodată și apariția cearcănelor”, spune specialistul drmatolog.

Te-ar mai interesa: Băutura minune! Ce efect incredibil are ceaiul din...

Produsele de îngrijire nu mai funcționează după un timp, deoarece pielea se obișnuiește cu ele – MIT

Ideea că pielea se va obișnui cu produsele folosite, ceea ce înseamnă că nu vor mai fi la fel de eficiente, este doar un mit.

“Tenul va continua să se bucure de beneficiile aduse de ingrediente nutritive cum ar fi antioxidanții, substanțele hidratante și peptidele (aminoacizi), indiferent de perioada de timp cât sunt folosite produsele care le conțin. Ce se poate schimbă, însă, este tenul: acesta poate deveni mai uscat în funcție de fluctuațiile hormonale sau anotimp, ceea ce poate necesită schimbări în rutina de îngrijire”, spune doamna doctor Adina Șerban. Totodată, pe măsură ce înaintăm în vârstă este de așteptat ca pielea și nevoile ei să se schimbe; astfel, un produs eficient la 20 de ani nu va putea oferi suficientă umiditate sau protecție tenului la vârsta de 40 sau 50 de ani”,

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private