Sari la conținut

Îngrijorător! Un aliment nelipsit de pe mesele românilor, mai ales de Sărbători, se scumpește pe zi ce trece. Prețul se poate dubla

supermarket
sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Controale ANSVSA

Din cuprinsul articolului

Din cauza unor scumpiri la alimente, s-ar putea ca sărbătorile de iarnă, care se aproprie cu pași repezi, să fie cele mai grele de până acum. Românii ar putea plăti dublu pentru carnea de porc, care este nelipsită de pe masa de Crăciun.

Fermierii anunță creșteri de preț din cauza scumpirii energiei, a furajelor şi din cauza pestei porcine africane. Țara noastră mai produce doar 15% din consumul de carne de porc.

Mesele românilor de sărbătorile de iarnă ar putea fi mult mai sărace și mult mai scumpe. Fermierii din țara noastră a anunțat prețuri duble pentru kilogramul de carne de porc, produs nelipsit de pe mesele de Crăciun. Aceste scumpiri ar veni în mare parte din cauza creșterii prețului la energie.

Prețul s-ar putea dubla

Dacă la momentul actual pentru un kilogram de mușchiuleț de porc plătim în magazine în jur de 30 de lei, pentru același produs am putea plăti în iarnă în jur de 60 de lei.
Sărbătorile de iarnă sunt amenințate de scumpiri. Carene de porc pe lista produselor mai scumpe

Dimitrie Muscă, un cunoscut fermier român povestit în exclusivitate pentru jurnaliștii la Antena 3 care va fi situația prețurilor la carnea de porc pentru sărbătorile de iarnă:

„Este prețul care există astăzi pe piață în Germania, în Italia, în magazinele din Uniunea Europeană, majoritatea țărilor. Prețul la un kilogram de ceafă sau de cotlet este în jurul 10 euro, ceea ce înseamnă 50 de lei cu plus, minus.

Doar că la noi minusul de carne care există pe piață se va accelera și putem trece de 10 euro kilogramul de ceafă și de cotlet. Dacă mai producem astăzi 15% din carnea de porc. Dar și acest procent se va diminua în mod drastic datorită faptului că pesta porcină în continuare face ravagii în țara noastră.

Citeam că din 280 de porci mistreți împușcați, 39 au fost pozitivi și asta înseamnă că aceștia infectează în continuare.

Pe de altă parte, dacă nu se intervine la prețul a imputurilor pe care noi le folosim în creșterea animalelor, că-i porc, că-i vită și așa mai departe, ne duce că vrând-nevrând, în alte condiții. Nu reușim să rezistăm. Ar trebui să intervină statul”, a transmis fermierul.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel