Sari la conținut

Inseminare artificială: cui e recomandată și la ce să te aștepți după procedură

Inseminare artificială. Câteodată, când lucrurile nu se întâmplă pe cale naturală, este nevoie ca medicina să dea o mână de ajutor cuplurilor care-și doresc să devină părinți.

Tehnica de inseminare intrauterină nu este dureroasă, nu durează mult și se efectuează ambulatoriu. Sperma se recoltează prin masturbare, direct într-o cameră specială din clinică, de preferat după trei zile de abstinență sexuală. Apoi, este pregătită în laborator și, printr-un cateter special, elastic si foarte subțire, se introduce în colul uterin. În timpul procedurii, femeia poate simți ușoare crampe uterine, iar după finalizare poate să apară un disconfort abdominal în primele 12-24 de ore.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, ne-a explicat ce presupune inseminarea intrauterină și ce rezultate poate avea.

De asemenea, pot să mai apară ușoare sângerări vaginale. Unii medici repetă procedura după 24 de ore, iar cuplul este încurajat să întrețină raporturi sexuale obișnuite, chiar și în noaptea de după inseminare.

Rata de succes a inseminării artificiale depinde mai mulți factori. Cei mai importanți sunt vârsta femeii, nu mai mare de 35 de ani, și calitatea spermei. Dacă după trei încercări de inseminare artificială nu apare sarcina, este bine să fie luată în calcul fertilizarea in vitro.

Inseminare artificială: la ce să te aștepți

Imediat după o inseminare artificială multe femei se pot confrunta cu crampe ușoare, disconfort cauzat de faptul ca uterul a fost iritat de cateter. Deși repaosul la pat nu este obligatoriu după intervenție, se recomandă totuși puțină odihnă șsi evitarea activităților intense, care presupun efort.

În următoarele două săptămâni după efectuarea procedurii este posibil ca pacienta să experimenteze o varietate de simptome. Astfel, unele pot indica faptul că implantarea s-a efectuat cu succes, iar altele că trebuie luată legătura cu medicul.

Printre simptome se numără descărcările vaginale, crampele ușoare și amețelile, acestea fiind efecte secundare care nu reprezintă motive de îngrijorare. Descărcările vaginale sunt normale atâta vreme cât ele reprezintă mucus cervical cu aspect normal și nu sunt însoțite de scurgeri cu aspect modificat și febră. Este posibil să apară și câteva mici pete de sânge, dar nici acestea nu trebuie să alarmeze.

Crampele, balonarea și disconfortul abdominal moderat pot dura una până la trei zile și nu indică faptul că procedura nu a mers bine. Medicul (doar medicul!) poate recomanda medicație pentru ameliorarea acestor simptome, însă în principiu este de preferat odihna. Dacă disconfortul se transformă în durere severă sau durează mai mult de câteva zile, va trebui contactat medicul. Balonarea persistentă sau durerea severă pot fi simptome ale unei infecții sau a unui efect secundar rar.

După două săptămâni de la procedura de inseminare artificială organismul poate produce suficient hormon de sarcină încât să poata fi detectat de un test de sarcină.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: