miercuri, iunie 29, 2022

Insomnia și alte tulburări de somn pot fi cauzate de probleme ale funcționării glandei tiroide. Atât hipotiroidismul, cât și hiertiroidismul pot perturba somnul. 

Hipertiroidismul (tiroida este hiperactivă și produce hormoni în exces) poate provoca tulburări de somn din cauza efectelor pe care le produce cum ar fi nervozitatea sau iritabilitate, precum și slăbiciunea musculară și a senzația constantă de oboseală. O tiroidă hiperactivă poate duce, de asemenea, la transpirații nocturne și la impulsuri frecvente de a urina, ambele putând perturba somnul.

Te-ar mai interesa: Ce au în comun majoritatea celor care fac cancer p...

Hipotiroidismul scade calitatea somnului și poate provoca hipersomnie

Persoanele cu hipotiroidism (glanda tiroidă produce prea puțini hormoni), pe de altă parte, au adesea probleme cu tolerarea frigului pe timp de noapte și dureri articulare sau musculare care perturbă somnul.

Unele studii au asociat hipotiroidismul cu somnul de slabă calitate, debutul întârziat al somnului și durata de somn mai scăzută, în timpul nopții. Persoanele mai tinere, indivizii cu un indice de masă corporală relativ scăzută și femeile sunt considerați cu un risc mai mare de a dezvolta probleme de somn din cauza hipotiroidismului.

Hipotiroidismul poate provoca, de asemenea, hipersomnie sau nevoia irepresibilă de a dormi. Hipersomnia poate apărea din cauza unei tulburări medicale subiacente, iar hipotiroidismul este considerat principala cauză de hipersomnie datorată unei tulburări a sistemului endocrin. În plus, hipotiroidismul netratat poate fi confundat cu hipoventilația legată de somn sau cu respirația excesiv de lentă sau superficială care apare, în primul rând, în timpul somnului.

Te-ar mai interesa: Ce semne prevestesc un atac cerebral și cu o lună ...

Hipertiroidismul și sindromul picioarelor neliniștite

Boala tiroidiană poate fi un factor predispozant pentru sindromul picioarelor neliniștite (SPN). Persoanele cu această tulburare simt senzații inconfortabile sau neplăcute la picioare în timp ce corpul este odihnit. În majoritatea cazurilor, simptomele SPN apar adesea seara sau în jurul debutului somnului.

Deoarece tulburarea este atât de perturbatoare, SPN poate duce la pierderi semnificative de somn și tulburări pe timpul zile. În timp ce cazurile sunt oarecum rare, hipertiroidismul este, de asemenea, considerat un factor predispozant pentru teroarea nocturnă, un tip de tulburare de somn cu parasomnie caracterizată prin treziri bruște în timpul nopții.

Te-ar mai interesa: Amenințări cu bombă la un spital din Transilvania....

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private