Sari la conținut

Insomnii și vise ciudate. Efectele COVID-19 asupra somnului

Insomnii și vise ciudate. Efectele COVID-19 asupra somnului.

Din ce în ce mai mulți oameni suferă de insomnii și au vise ciudate. Este vorba despre un fenomen global în care oamenii se simt excedaţi de lumea lor onirică, declară analistul jungian Robert Bosnak, fost președinte al Asociației Internaţionale pentru Studiul Viselor.

Sleephelp.org  a inițiat un studiu la care au luat parte 1 000 de adulți. Cercetătorii au descoperit că 22% dintre participanți au raportat o diminuare a calității somnului cauzată de situația pandemică actuală.

Cei care își împărtășesc #pandemicdreams pe Twitter sau Instagram sunt fie uimiți de particularitatea viselor lor, fie deranjați de comploturile care se concentrează asupra morții, a fricii și a lumilor noi ciudate, conform CNN.

„În visul meu, am sunat un Uber, dar a venit în schimb o persoană obrăznică. Nu-mi plac aceste #pandemicdreams”, a postat Sarah Schachner pe Twitter pe 23 martie.

„Am visat că am întâlnit o rață care stătea într-un strat mare de zăpadă. Am întrebat-o pe rață „dacă aș fi puiul tău ai avea grijă de mine?”, iar rața a răspuns „da”. A fost foarte liniștitor”, a scris și John Johnson, pe 8 aprilie.

Insomnii și vise ciudate. E vorba de o nouă experiență

Potrivit experților, aceste vise criptice sunt normale. Starea generală de tensiune, de încordare, afectează calitatea somnului și duce la o slăbire considerabilă a graniţei dintre starea de vis și starea de veghe. Acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care visele sunt trăite mai intens.

Modul creierului nostru de a înțelege informațiile stresante pe care le preluăm în timpul zilei se poate manifesta în coșmaruri. Există însă și posibilitatea să visăm la capitole din viață care au fost mai puțin stresante.

„Această pandemie este ceva ce nu au mai experimentat până acum. Este posibil ca creierele oamenilor să încerce să găsească un moment în care lucrurile nu stau așa. Este ca atunci când oamenii încearcă să adoarmă și nu pot să-și oprească mintea”, a spus expertul Dr. Meir Kryger, profesor clinic de asistență medicală la Școala de Medicină din Yale, pentru sursa citată.

Prevenirea somnului agitat

Poate fi dificil să adopți obiceiuri pozitive și productive în aceste perioade de stres. Însă îmcercând să menții o igienă bună a somnului nu numai că vă poate ajuta să vă asigurați o odihnă bună, ci și să preveniți dezvoltarea unor probleme mai grave pe termen lung.

Obiceiurile sănătoase de somn includ deconectarea de la televizor, computer sau telefon cu două până la patru ore înainte de culcare și încercarea de a păstra acest obicei în fiecare noapte.

„Depărtarea de știrile alarmante pentru o perioadă de timp înainte de culcare poate ajuta, de asemenea, la reducerea anxietății care se poate prezenta ca vise stresante”, a mai spus Kryger.

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: