Categories: Ştiri sănătate

INSP: Aproape 200 de cazuri de COVID-19 cu varianta Omicron, confirmate în ultima săptămână

Din cuprinsul articolului

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a informat că, în săptămâna 20 – 26 martie, au fost confirmate 172 de cazuri cu varianta Omicron a SARS-CoV-2, din care 28 sunt VOC (variante de îngrijorare), iar 142 sunt VOI (variante de interes).

Dintre cele 142 cazuri cu VOI, 8 sunt confirmate cu varianta Omicron, sub-varianta BA.2.75, 51 BQ.1, 18 XBB şi 65 cu XBB 1.5. Alte 2 cazuri sunt confirmate cu sub-varianta XBK.

Până în prezent au fost confirmate 143 cazuri cu sub-varianta BA.2.75, 9 cu BA.2+L452X, 462 cazuri cu BQ.1, 57 cazuri cu sub-varianta XBB şi 127 cu sub-varianta XBB.1.5 a Omicron.

Până la data de 26 martie 2023 au fost confirmate 10.077 cazuri cu varianta Omicron (VOC). Dintre acestea, la 3.138 a fost detectată sub-varianta BA.2 (31%). Până în prezent la 3.499 cazuri a fost detectată sub-varianta BA.5 (35%).

Potrivit INSP, până la data de 26 martie, au fost raportate la CNSCBT un număr de 19.210 secvenţieri. Cele 172 secvenţieri din săptămâna 12/2023 au fost raportate de INCDMM Cantacuzino (104) şi INBI Balş (68).

Ce sunt variantele virusului SARS CoV2?

Cu cât virusul SARS CoV2, care a îmbolnăvit și continuă să îmbolnăvească o lume întreagă de COVID-19, circulă mai mult, cu atât cresc șansele ca acesta să se modifice, în variante ale virusului inițial.

Sunt studii care arată că varianta Omicron crește riscul de reinfecție la persoanele care au avut deja COVID de peste două ori, comparativ cu variantele anterioare ale virusului care cauzează COVID-19

Oamenii de știință și organizațiile internaționale consideră varianta Omicron a virusului SARS CoV2 drept o variantă de îngrijorare, pentru că are zeci de subvariante, care pot afecta în orice moment modul în care se comportă.

Cu cât mai multe persoane se vaccinează, cu atât circulația virusului SARS CoV2 și variantelor sale încetinește. Așadar,  vaccinarea împotriva COVID-19 rămâne în prezent singura opțiune să influențăm pandemia.

Recent Posts

A doua zi de Paști. Ce trebui să faci în Lunea Albă pentru a avea noroc tot anul

Pentru creștinii ortodocși, Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare care se termină după…

2 minute ago

Un tip banal de activitate fizică scade riscul de deces prin infarct cu aproape 40%

Un nou studiu realizat de cercetătorii englezi a avut rezultate surprinzătoare privind scăderea substanţială a…

23 de minute ago

Bucureştenii au înroşit liniile de urgenţă de la salvare

Peste 6.500 de persoane au apelat la Serviciul de ambulanţă Bucureşti - Ilfov în minivacanţa…

43 de minute ago

Cât timp este recomandat să păstrezi salata de boeuf în frigider? Marea greșeală a românilor care ajung să se confrunte cu intoxicație alimentară

Salata de boeuf este unul dintre principalele preparate care se găsește pe mesele românilor în…

o oră ago

Astăzi începe Săptămâna Luminată, moment în care se deschid Porție Raiului. Tradiții și superstiții în Săptămâna Luminată, pentru a avea noroc tot anul

Săptămâna Luminată este săptămâna care urmează Învierii Domnului nostru Iisus Hristos. Pentru creștinii ortodocși, Săptămâna…

2 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic