Sari la conținut

Studiul LANCET care schimbă totul: Imunitatea NATURALĂ Covid, comparabilă cu cea obținută din două doze de vaccin

masca obligatorie
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Masca obligatorie, pe măsură ce cazurile de COVID cresc

Imunitatea naturală Covid, comparabilă cu cea obținută din două doze de vaccin. Potrivit unei noi cercetări, suntem la fel de bine protejați împotriva Covid de o infecție anterioară ca atunci când am fost vaccinați.

O meta-analiză publicată în The Lancet a dezvăluit că pentru persoanele care au fost infectate cu Covid-19 cel puțin o dată înainte, imunitatea naturală împotriva bolilor severe (spitalizare și deces) a fost puternică și de lungă durată pentru toate variantele (88% sau mai mult la 10 luni după infecție). 

Covid oferă o imunitate naturală de lungă durată

Infecția anterioară cu variante pre-Omicron a oferit o protecție naturală redusă substanțial a imunității împotriva reinfectării cu Omicron BA.1 (36% la 10 luni după infecție).

Cercetătorii au spus că ar trebui recunoscută imunitatea naturală a persoanelor care au fost recent infectate cu Covid-19.

În același timp, aceștia avertizează că descoperirile lor nu ar trebui să descurajeze vaccinarea, deoarece este cea mai sigură modalitate de a dobândi imunitate.

Pentru o persoană infectată anterior cu Covid-19, riscul de spitalizare sau deces este cu 88% mai mic timp de cel puțin 10 luni, în comparație cu cei care nu au fost infectați anterior, potrivit unei analize sistematice și unei meta-analize.

Analiza Lancet sugerează, de asemenea, că nivelul și durata protecției împotriva reinfectării, bolilor simptomatice și bolilor severe sunt cel puțin la egalitate cu cele oferite de două doze de vaccinuri mARN (Moderna, Pfizer-BioNtech) pentru ancestral, Alpha, Delta, și variantele Omicron BA.1.

Imunitatea naturală Covid, comparabilă cu cea obținută din două doze de vaccin

Rezultatele au arătat, de asemenea, că protecția împotriva bolilor severe după infecția naturală a fost comparabilă cu cea primită din două doze de vaccin, atât pentru variantele pre-omicron, cât și pentru omicron BA.1.

Studiul nu a inclus date despre infecția cu Omicron XBB și sub-liniile sale.

Vaccinarea este cea mai sigură modalitate de a dobândi imunitate, în timp ce dobândirea imunității naturale trebuie cântărită în raport cu riscurile de boală severă și deces asociate cu infecția inițială”, spune autorul principal, dr. Stephen Lim de la Institutul pentru Valori și Evaluare a Sănătății (IHME) al University of Washington’s School of Medicine, din Washington.

Revizuirea și meta-analiza au inclus 65 de studii din 19 țări.

„Vaccinurile continuă să fie importante pentru toată lumea, pentru a proteja populațiile cu risc ridicat, cum ar fi cele care au peste 60 de ani și cele cu comorbidități”, a spus co-autorul IHME, dr. Caroline Stein.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel