miercuri, august 10, 2022

Întâmplări de groază de la camera de gardă. Medic: „Cărăuși de droguri cu sute de pachețele în tubul digestiv/ Oameni care au venit cu degetele în punga cu gheață”.

Accidente, neatenție, nepăsare, neștiință, neputință… V-ați întrebat vreodată cine ajunge la camera de gardă? De ce și cum arată oamenii care ajung la spital, într-o stare aflată, de cele mai multe ori, între viață și moarte. Medicii de la urgență par uneori cinici, e adevărat, dar realitatea lor e mult diferită de cea a unui om normal, a cărui preocupare este dacă vine metroul la timp sau găsește o oefrtă bună la supermarket sau dacă i-a plăcut sau nu emisiunea zilnică preferată.

Te-ar mai interesa: Ce sfânt sărbătorim mâine: mulți îi poartă numele...

Radu Țincu, medic de terapie intensivă la Spitalul de Urgență „Floreasca”, a povestit la Digi 24 despre ce înseamnă să fii un medic de urgență. Medicul Țincu a vorbit despre cei care au nevoie de ajutor și despre motivele, uneori incredibile, pentru care cei mai mulți dintre ei ajung la camera de gardă.


Vin oameni cu degetele în punga cu gheață, pentru a fi replantate

  • „Se întâmplă frecvent să vină oameni care și-au tăiat mâinile, degetele etc. S-a întâmplat de mai multe ori în aceeași gardă. Oameni care au venit cu degetele în punga cu gheață, pentru a fi replantate. Colegii de la chirurgie plastică au făcut replantare de 12 ore ale degetelor amputate. Dar surprinzător este că unii revin. Am avut neșansa să întâlnesc în două gărzi, la distanță de câteva luni, aceeași persoană care și-a tăiat inițial mâna stângă și ulterior și pe cea dreaptă cu circularul.”
  • „Ceea ce mi se pare de neînțeles este că un astfel de eveniment, atât de traumatizant – să-ți tai degetele de la o mână – te-ar face să te gândești de două ori când pui mâna din nou pe circularul respectiv ca să nu mai ajungi din nou acolo. Cred că este o mare problemă, dacă e să adunăm, statistic, sunt foarte mulți.”
  • „(Sunt de vină) Druja sau fierăstraiele circulare pe care oamenii și le cumpără acasă. Cred că ceva trebuie schimbat în legislație, oamenii ăștia trebuie să fie instruiți când le cumpără, pentru că aproape în fiecare zi, au fost chiar mai multe cazuri în aceeași zi cu oameni care manipulând astfel de dispozitive la domiciliu, și-au tăiat diferite părți ale corpului.
  • „Pentru că fie nu știu să utilizeze dispozitivele respective, fie nu folosesc echipamente de protecție, fie folosesc aceste dispozitive să taie anumite obiecte mult prea dure și atunci respectivele aparate se strică și componente metalice din ele sar și ajung să-i rănească. Sau, nu de puține ori, mulți dintre cei care ajung la spital după astfel de incidente consumă băuturi alcoolice, după care se hotărăsc să mânuiască aceste aparate, pe care le cunosc mai mult sau mai puțin.”
  • „Aceste circulare – am aflat și eu tot de la cei care s-au tăiat în ele – trebuie să fie fixate foarte bine pe o suprafață, ca să nu derapeze. Mulți s-au rănit pentru că au derapat aceste circulare și au venit peste ei. Sunt foarte multe aspecte.
  • Sunt absolut sigur că niciunul dintre ei nu a deschis carte tehnică să o citească, totul a mers făcând și învățând, tăind un deget-două și învățând cum să funcționăm. Sigur, ei sunt supărați pe moment din cauza accidentului respectiv, mulți dintre ei spun că nu vor mai repeta greșeala, dar vă spuneam, cei care utilizează aparatură la domiciliu în mod frecvent au tot felul de cicatrici pe diferite părți ale corpului, ceea ce atestă că astfel de accidente sunt frecvente.”

Întâmplări de groază de la camera de gardă: A vrut să taie fierul beton cu drujba de lemne

Radu Țincu a povestit că în urmă cu câțiva ani a avut un pacient care a vrut să taie cu drujba un stâlp de beton, neștiind că drujba se folosește doar pentru material lemnos. În momentul în care a ajuns la fierul-beton, drujba a ricoșat și s-a înfipt în piciorul bărbatului. Acesta a venit la spital cu tot cu dinții de la drujbă în musculatură.

Te-ar mai interesa: Mihaela Bilic, medic nutriționist: Leguma numărul ...

„Sunt multe astfel de cazuri pe care le-am văzut de-a lungul timpului. Spre exemplu, sunt oameni care nu știu că e periculos, dacă ai consumat băuturi alcoolice, să sari un gard care are țepi. Au fost pacienți aduși cu tot cu gard la spital, pentru a putea fi salvați.

Acest tip de accidente, care sunt oarecum preventibile, ne arată că oamenii nu sunt interesați de multe ori nici de propria lor siguranță sau de propria lor sănătate. Înteleg să nu avem, poate, un simț civic prea dezvoltat, dar un simț de conservare a propriei persoane nu înțeleg de ce nu-l avem”, a mărturisit medicul.

Te-ar mai interesa: HOROSCOP: Taurii sunt norocoșii zodiacului, leii s...

Cărăuși de droguri cu sute de pachețele în tubul digestiv

  • „La droguri, am avut câteva povești interesante cu cei care le transportă. Ei înghit niște pachețele și ajung la noi direct de la Otopeni, pentru că sunt prinși. Dacă s-ar sparge aceste pachetețele și nu ar fi într-un spital, moartea ar fi instantanee, cantitatea eliberată este uriașă și atunci s-ar produce intoxicație acută cu heroină, ceea ce ar duce la stop respirator. Însă de multe ori au fost aduși pentru că au fost depistați la punctele de trecere a frontierei”
  • „E foarte impresionant să vezi la radiografia sau tomografia abdominală cum sunt zeci și sute de pachețele mici la nivelul tubului digestiv. Sunt înghițite sute de „biluțe” cu astfel de substanțe, stomacul este plin, iar ulterior le elimină și le recuperează cu ajutorul unor laxative blânde.”
  • „Stomacul suportă așa ceva, pentru că ei le înghit într-un interval de câteva ore, nu foarte mare, totuși, pentru că trebuie să și plece și durează, mai ales că provin din zone extra-europene, Brazilia ș.a.m.d., zone unde se produc astfel de substanțe. Înghit biluțele în interval de câteva ore, pleacă și peste două-trei zile le elimină. Doar că foarte mulți au ajuns la spital pentru că au fost depistați. „Am recuperat aceste biluțe cu heroină, au fost predate poliției și oamenii respectivi au scăpat fără niciun fel de problemă.”


Întâmplări de groază de la camera de gardă. Supradoza de medicamente

Există și cazul celor care ajung la camera de urgență din cauza supradozei de medicamente. Este celebru cazul bărbatului care a murit după ce o perioadă lungă de timp a luat paracetamol în fiecare zi, un medicamente care este hepatotoxic.

Oamenii iau medicamente fie pentru că nu știu cum să și le administreze și nu citesc prospectele, fie pentru că au anumite probleme și vor să se sinucidă.

Te-ar mai interesa: Ai celulită? Iată cum scapi de ea cu metode simple...

„Trebuie să spunem că aceste medicamente și alcoolul, în supradoză, nu rezolvă problemele, nu oferă răspunsuri, ci doar te fac să uiți întrebarea.”

bolii Parkinson

Atenție la substanțele de curățenie! Nu se amestecă clorul cu detartrantul

Exisstă și pacienții care ajung la camera de gardă pentru că sunt intoxicați cu produse destinate uzului veterinar cu care își dau pe piele. Substanțele de uz veterinar se aplică doar animalelor, în concentrațiile indicate, și respectând protocolul. Au o etichetă cu un desen care ne arată că produsul respectiv e toxic pentru om, avertizează medicii.

Te-ar mai interesa: Nutriționist de la Harvard: „Acesta este pri...

În cazul copiilor care au murit după ce au fost spălați pe cap cu un deparazitant pentru animale au fost folosite concentrații ridicate de astfel de substanțe. Pielea capului este intens vascularizată și permite absorbția foarte rapidă a acestor substanțe, mai ales că discutăm de copii, care au greutate corporală mică.

Detartrantul în special este foarte periculos, produce arsuri comparabile cu cele pe care le provoca odinioară soda caustică. Această substanță făcea ravagii, pur și simplu „găurea” esofagul, dar acum este mai puțin folosită.

Clorul este cel mai puțin toxic dintre toate aceste produse de uz casnic, iar copiii NU trebuie să aibă acces sub chiuvetă, dacă acolo le depozităm.

„În plus, nu trebuie să combinăm aceste produse de uz casnic. Multe dintre pacientele pe care le-am avut în urma accidentelor de acest tip au combinat în cadă, spre exemplu, clorul cu detartrantul sau cu alte substanțe de curățenie.

În urma reacției chimice, s-au degajat anumiți vapori toxici care au fost aspirați și au creat o arsură la nivelul căilor aeriene superioare și pacientele respective au ajuns la spital cu tulburări de respirație și au fost internate câteva zile pentru a putea să înlăturăm această inflamație a căilor aeriene. Regula este o substanță de curățenie nu se amestecă cu alta”, a mai spus medicul Radu Țincu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private