Sari la conținut

Întârzierea vaccinului J&J îi dă o nouă lovitură campaniei de imunizare europene

Pfizer
Sursă foto: Doctorul Zilei
A început procesul cu Pfizer

Întârzierea vaccinului J&J îi dă o nouă lovitură campaniei de imunizare europene. Țările europene au opinii diferite legate de continuarea vaccinării populației cu doze anti-COVID-19 de la Johnson & Johnson, după ce au fost raportate cazuri rare de cheaguri de sânge la câteva persoane în Statele Unite semnaleaza ABC NEWS.

 

Vaccinul Johnson & Johnson, distribuit în Europa de filiala Janssen, este o parte cheie a campaniei de vaccinare a Europei, care a fost criticată ca fiind lentă. Dintre cele patru vaccinuri aprobate în prezent în UE, J&J este singurul care necesită o doză unică pentru a fi pe deplin eficace. Acest lucru îl face ideal pentru grupurile vulnerabile greu accesibile, precum cei care sunt fără adăpost sau lucrătorii migranți.

 

Dar producătorul de medicamente a decis marți să întârzie livrările în Europa, după ce Food and Drug Administration / FDA/ a recomandat o pauză în utilizarea vaccinului în SUA, în timp ce cazurile rare de cheaguri sunt examinate. Decizia a fost cea mai recentă lovitură a lansării vaccinului în Europa, care a experimentat deja o temere similară legată de trombi în cazul vaccinului dezvoltat de compania britanico-suedeză AstraZeneca.

 

În timp ce unii membri ai Uniunii Europene au suspendat vaccinul, așa cum recomandă compania americană, Polonia, Franța și Ungaria au spus că vor continua să administreze dozele care au sosit, deoarece cele 27 de națiuni ale UE se confruntă cu o presiune continuă pentru a accelera campaniile de imunizare. Doctorul zilei a prezentat într-un articol decizia României.

Agenția Europeană pentru Medicamente nu a sfătuit membrii UE să suspende vaccinul Johnson & Johnson

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), agenția de reglementare a UE pentru produsele farmaceutice, nu a sfătuit membrii UE să suspende vaccinul Johnson & Johnson. Agenția a declarat miercuri:

„Compania (J&J) este în contact cu autoritățile naționale, recomandând păstrarea dozelor deja primite până când PRAC (comitetul de siguranță al EMA) va emite o recomandare accelerată”.

Nu este clar dacă raportările extrem de rare din SUA – până acum, șase cazuri din aproximativ 7 milioane de vaccinări – sunt legate de vaccinul Johnson & Johnson. Dar autoritățile de reglementare europene au declarat deja că tipul neobișnuit de cheaguri are o posibilă legătură cu vaccinul AstraZeneca, care este realizat cu o tehnologie similară cu produsul Johnson & Johnson.

Vaccinul AstraZeneca este utilizat pe scară largă în întreaga lume, deși nu încă în SUA. Mai multe țări au impus restricții de vârstă cu privire la utilizarea acestuia din cauza preocupărilor privind cheagurile. Danemarca, care a suspendat vaccinul luna trecută, a decis miercuri să nu reia utilizarea dozelor pe care le are, spunând că persoanelor care au primit o primă doză li se va oferi o a doua doză dintr-un alt vaccin.

Cu toate acestea, experții sunt de acord că boala COVID-19 prezintă un risc mult mai mare de deces și spitalizare decât amenințarea potențială a cheagurilor atipice. Dar îngrijorările ar putea submina încrederea publicului în aceste vaccinuri și în întregul efort de vaccinare.

EMA, care a aprobat vaccinul luna trecută, a declarat miercuri că va face o recomandare probabil săptămâna viitoare cu privire la modul în care se va proceda cu vaccinul. Până atunci, autoritatea de reglementare a spus că „este de părere că beneficiile vaccinului în prevenirea COVID-19 depășesc riscurile de efecte secundare”.

 

Polonia consideră ca nu sunt motive să nu folosească vaccinul J&J, alte state ezită

Pentru Polonia, asta însemna că nu există niciun motiv să aștepte. „În conformitate cu aceste recomandări (de către EMA), vom dori să folosim vaccinul”, a spus ministrul polonez al Sănătății, Adam Niedzielski.

Franța, care a primit 200.000 de doze, a declarat că își respectă, de asemenea, planul de a începe administrarea vaccinului la jumătatea săptămânii viitoare persoanelor cu vârsta de peste 55 de ani. Ungaria a mai spus că va continua cu dozele primite și intenționează să le distribuie folosind autobuze care duc vaccinurile în zonele rurale. Cu toate acestea, alte țări au decis suspendarea.

De asemenea, Olanda a depozitat cele 80.000 de doze Johnson & Johnson pe care le-a primit, așa cum au făcut Danemarca, Croația și România cu loturile lor. Africa de Sud a suspendat acest vaccin ca „măsură de precauție”. Uniunea Europeană privește de săptămâni întregi spre Marea Britanie cu invidie, deoarece ritmul de vaccinare al fostului său membru l-a depășit-o pe al său. Vaccinul J&J trebuia să o ajute să redreseze ritmul.

Ministrul italian al Sănătății, Roberto Speranza, a declarat că guvernul său așteaptă informații suplimentare de la FDA și EMA pentru a decide cum să procedeze cu cele 180.000 de doze inițiale care au sosit în Italia marți. „Dar cred că acest vaccin trebuie utilizat, deoarece este un vaccin important, iar decizia SUA a fost una de precauție, iar alegerea companiei Johnson & Johnson de a nu introduce vaccinul imediat pe piață în Europa a fost, de asemenea, o alegere de precauție”, a spus Speranza. „Speranța noastră este că aceste cazuri de trombi pot fi rezolvate cât mai curând posibil, astfel încât să putem utiliza acest vaccin, care ar fi al patrulea, și este deosebit de util pentru noi”, a spus el.

J&J trebuia să livreze 200 de milioane doze în al doilea trimiestru către Europa

Conform unui contract cu Comisia Europeană, 200 de milioane de doze trebuiau să sosească în al doilea trimestru al acestui an. Acordul a permis achiziționarea a încă 200 de milioane de doze.

În ciuda întârzierii din această săptămână, prim-ministrul spaniol Pedro Sánchez a declarat că UE este încă pe drumul cel bun de a vaccina 70% dintre adulți până la sfârșitul verii. Spania – care a primit o livrare inițială de 146.000 de doze, care sunt acum în așteptare – a planificat să folosească dozele vizând grupurile care n-au fost cuprinse până acum, inclusiv persoanele fără adăpost și lucrătorii migranți.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a minimizat și el impactul întârzierii, la câteva ore după ce primele doze au fost livrate în țara sa. „Pot să vă spun doar că, cu cele peste 8 milioane de doze pe care le vom administra până în vară… vom putea să le oferim tuturor o primă doză. Am dat de Paști un termen de 100 de zile și, din punctul de vedere de astăzi, aș respecta asta ”, a spus Kurz.

Problemele cu Johnson & Johnson vin după diverse întârzieri în transporturile altor vaccinuri către Europa și îngrijorările legate de vaccinul AstraZeneca, care au determinat mai întâi țările să suspende utilizarea și apoi să impună o serie de restricții de vârstă.

Spania, de exemplu, a trecut de la utilizarea AstraZeneca la tineri, la început, să îl administreze acum doar persoanelor cu vârste cuprinse între 60 și 69 de ani.

Potrivit gândirii actuale a blocului, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat miercuri că blocul (comunitar) va începe negocierile pentru a cumpăra 1,8 miliarde de doze de vaccin Pfizer-BioNTech până în 2023.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel