Sari la conținut

Interviu Doctorul Zilei. Dr. Ștefan Tucă, despre chirurgia bariatrică: În urma operației, pacienții descoperă bucuria de a trăi, se reinventează

Stefan Tuca
Sursa foto: stefantuca.ro
Totul despre hernia abdominala

Interviu Doctorul Zilei. Dr. Ștefan Tucă, despre chirurgia bariatrică. Din păcate, obezitatea nu ține doar de estetica umană, ci, în special, de sănătate. Obezitatea ucide anual 3 milioane de persoane, devenind astfel flagelul numărul 1.

Obezitatea este factor de risc pentru numeroase boli precum cele cardiovasculare, cancer, artroze, pentru diabet şi alte afecţiuni severe.

În plus, greutatea excesivă încetineşte metabolismul ceea ce face ca multe diete şi regimuri de slăbit să dea greş. Persoanele obeze nu pot face nici mişcare aşa că în multe situaţii chirurgia este soluţia, însă numai după o evaluare riguroasă.

Într-un interviu exclusiv pentru Doctul Zilei, dr. Ştefan Tucă, medic primar chirurgie generală cu competență în chirurgia bariatrică, explică care este portretul persoanei care poate apela la operaţia de micşorare a stomacului în ce constă această operație şi cum se schimbă viaţa pacientului după intervenţie.

„Chirurgia bariatrică oferă o calitate mai bună a vieții inclusiv o mobilitate mai bună, depresie și anxietate reduse, îmbunătățirea stimei de sine, a fertilității și a durerilor articulare”, spune dr. Tucă, care ține să precizeze, însă că, „menținerea greutății dorite înseamnă un stil de viață sănătos, și sport. Este foarte important ca pacientul sa mențină acest stil de viata sanatos, pentru a rămâne la greutatea ideala, altfel există riscul unei reîngrașari, însă nu va atinge greutatea de dinaintea operației”.

Cât de mari pot crește fibroamele uterine? Explică dr. Ștefan Tucă

Dr. Ștefan Tucă: În urma operației, pacienții descoperă bucuria de a trăi, se reinventează

Doctorul Zilei: În ultimii 20 de ani, obezitatea a devenit o problemă la nivel mondial, chiar și copiii fiind afectați. Cauzele obezității sunt multiple, iar cel mai adesea de vină sunt  alimentația și sedentarismul. Când și cui este indicată operația bariatrică?

Care este portretul persoanei care poate apela la acest tip de operație?

Ștefan Tucă: În 2022, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății numărul persoanelor obeze din întreaga lume depășea 1 miliard. Dintre acestea 39 de milioane sunt copii.

Obezitatea este o boală cronică care cauzează multiple probleme de sănătate, unele dintre aceste destul de complexe. Câteva dintre aceste afecțiunile întâlnite la persoanele obeze sunt diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială și diferite forme de cancer.

Indicațiile chirurgiei bariatrice se bazează pe indicele de masă corporală. Indicele de masă corporală (IMC) este o formulă care utilizează greutatea și înălțimea pentru a estima grăsimea corporală.

Chirurgia bariatrică este indicată persoanelor cu un IMC de 35 sau mai mare și care nu pot slăbi cu ajutorul dietelor. Chirurgia bariatrică mai poate fi indicată și persoanelor care au o afecțiune medicală legată de obezitate, cum ar fi diabetul zaharat de tip 2.

Contrar anumitor opinii, chirurgia bariatrică nu este calea ușoară de slăbi. Necesită mult efort psihic din partea pacientului și schimbarea în totalitatea a stilului de viață. În urma operației pacienții trec prin schimbări fizice și psihice majore, se regăsesc, descoperă bucuria de a trăi, se reinventează.

Ca orice proces însă are urcușuri și coborâșuri, de aceea este foarte important ca pacientul să fie pregătit psihic. Persoana care poate apela la chirurgia bariatrică trebuie să aibă determinare, răbdare și să respecte indicațiile echipei medicale.

Tipuri de chirurgie bariatrică

D.Z.: Care sunt tipurile de chirurgie bariatrică?

Ș.T.:Există mai multe tipuri de chirurgie bariatrică, fiecare cu beneficii și dezavantaje.

  • Gastric sleeve constă în îndepărtarea a aproximativ 80% din stomac, si reprezinta majoritatea operațiilor bariatrice. Secțiunea rămasă are forma unei banane. Porțiunea rămasă este apoi suturată cu capse chirurgicale.
  • Gastric bypass implică crearea unui stomac mic și conectarea acestuia direct la intestinul subțire și este indicat în cazul pacienților cu IMC de peste 45.

Alte proceduri bariatrice sunt: mini-bypass, plicatura gastrică, gastric band.

  • Plicatura și inelul gastric sunt proceduri mai rar folosite mai rar ca si proceduri, avand de asemena, si anumite riscuri. De exemplu, după plicatura gastrică, dacă pacientul se reîngrașă o altă intervenție bariatrică va fi mai greu de efectuat.
  • Gastric band este o procedură care se poate face în același timp operator cu gastric sleeve sau cu bypass-ul, iar scopul lui este de a preveni reingrasarea.

Dr. Ștefan Tucă: Chirurgia bariatrică oferă o calitate mai bună a vieții

D.Z.: Pe lângă afecțiunile legate de obezitate, chirurgia bariatrică poate chiar să îmbunătățească capacitatea de a efectua activitățile cotidiene, iar, per ansamblu, crește
calitatea vieții. Care sunt beneficiile acestui tip de operație?

Ș.T.: Chirurgia bariatrică oferă o calitate mai bună a vieții inclusiv o mobilitate mai bună, depresie și anxietate reduse, îmbunătățirea stimei de sine, a fertilității și a durerilor articulare.

Chirurgia bariatrică reduce și riscul de apariție a unor probleme de sănătate care pot pune viața în pericol precum bolile de inimă, diabetul zaharat de tip 2 și cancer.

Un alt beneficiu foarte important este pierderea în greutate pe termen lung. Studiile arată că mai mult de 90% dintre persoanele care au o intervenție chirurgicală bariatrică sunt capabile să mențină cel puțin 50% din pierderea în greutate în urma procedurii.

Top 3 mituri despre chirurgia bariatrică

D.Z.: Care sunt cele mai comune mituri legate de operația de micșorare a stomacului?

Ș.T.:Exista o mulțime de informații eronate despre chirurgia bariatrică, le-am putea numi și mituri.

  • Chirurgia bariatrică este periculoasă.

Multe persoane obeze își doresc să apeleze la chirurgia bariatrică, dar au auzit că este o procedură periculoasă. Aceasta este o informație eronată. Chirurgia bariatrică este o
chirurgie sigură, bineînțeles, când este efectuată de un chirurg cu experiență. Complicațiile severe sunt rare și multe dintre acestea sunt complicații minore. Obezitatea are un risc mult mai mare, comparativ cu chirurgia bariatrică.

  • Operația bariatrica este o cale ușoară de a slăbi.

Deși persoanele obeze pot slăbi mult în urma intervenției bariatrice, aceasta este doar instrument important care îi poate ajuta să piardă în greutate, însă fără schimbarea stilului de viață, pierderea în greutate nu poate fi menținută.

  • Chirurgia bariatrica nu este necesară.

Mulți dintre pacienții pe care i-am operat au urmat diverse diete pentru slăbit. Unii au reușit să piardă câteva kg, alții mai mult. Pierderea în greutate a fost însă temporară și odată cu încetarea dietei, pacienții au revenit la kg de dinainte. Chirurgia bariatrică oferă posibilitatea de a slăbi rapid, eficient și în siguranță.

Dr. Ștefan Tucă: Menținerea greutății dorite înseamnă un stil de viață sănătos și sport

D.Z.: Se poate spune că chirurgia bariatrică este o resetare pentru persoana care vrea să slăbească. În cât timp după operație poate ajunge pacientul la greutatea dorită și ce presupune menținerea acestei greutăți? Există risc de îngrășare după operație?

Ș.T.: Pierderea în greutate după o operație bariatrică depinde de greutatea inițială a pacientului și de cât de bine urmează indicațiile echipei medicale. La început pierderea va fi mai mare, apoi, pacientul va slăbi mai încet.

Menținerea greutății dorite înseamnă un stil de viață sănătos și sport. Este foarte important ca pacientul sa mențină acest stil de viata sanatos, pentru a rămâne la greutatea ideala, altfel există riscul unei reîngrașari, însă nu va atinge greutatea de dinaintea operației.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel