Sari la conținut

Intoleranța la gluten și semnele adeseori NEGLIJATE, care anunță această boală

Intoleranța la gluten este o afecțiune semnalată de organism din timp, dar de cele mai multe ori, simptomele nu sunt grave, nu îngrijorează, așadar sunt neglijate. 8 simptome neglijate care pot fi semnul intoleranței la GLUTEN

Intoleranța la gluten este o afecțiune din ce în ce mai răspândită. Înainte ca un medic să diagnosticheze această problemă, corpul dă câteva semne importante, de care este bine să ținem cont.

Sunt 8 simptome, de cele mai multe ori, neglijate. Iată însă că ele trag semnalul de alarmă și îți indică probabilitatea că ai intoleranță la gluten, lucru care te obligă să renunți la pâinea clasică din făină de grâu.

Anxietatea. Un studiu din 2013 al Universității din Maryland a descoperit că anumite tipuri de anxietate sunt legate de intoleranța la gluten, inclusiv socio fobia și atacurile de panică.

Depresia. Oamenii sensibili la gluten sunt mai predispuși depresiilor și schimbărilor bruște de dispoziție, au descoperit cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Maryland. Acest lucru este foarte adevărat, mai ales în cazurile persoanelor mai în vârstă.

La adolescenți, boala celiacă poate duce la scăderea nivelului de triptofan, de unde rezultă probleme comportamentale diverse, dar și stări depresive.

Amețeală. Dacă nu vă simțiți ”limpede la cap”, poate fi efectul secundar al intoleranței la gluten. Un studiu realizat în 2012 de la Spitalul Royal Hallamshire din Sheffield, Marea Britanie, a constatat că glutenul reacționează la anticorpi și provoacă inflamații și amețeală.

Răceli frecvente. Persoanele intolerante la gluten au mai puțini anticorpi IgA, care să lupte cu bolile, comparativ cu ceilalți, de aceea cei mai bolnăvicioși oameni sunt cei sensibili la gluten.

Afte bucale. Conform unui studiu publicat în revista medicală BMC Gastroenterologie din 2009, pentru un segment mic al populației, aftele bucale recurente sunt singurul simptom al intoleranței la gluten.

Oboseala. Cei sensibili la gluten au adesea procese inflamatorii, iar organismul are nevoie de odihnă dublă, de aici starea continuă de oboseală.

Dureri articulare. Probabil veți fi uimit să aflați că durerile articulare sunt un semn al intoleranței la gluten. Inflamațiile și absorbția slabă a nutrienților din cauza sensibilității la gluten pot provoca dureri articulare.

Migrene. Persoanele cu boli celiace au migrene mai des decât ceilalți, fără sensibilitate la gluten. Un lucru foarte important, care trebuie luat în calcul, mai ales când nu se găsesc cauzele migrenelor puternice.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel