miercuri, iunie 29, 2022

Intoleranță la HISTAMINĂ: Cauze, simptome, tratament. Nutriționist: „Se manifestă diferit, de la dureri de cap și senzație de oboseală, la tulburări digestive, urticarie sau probleme respiratorii”

Deși poate fi confundată cu anumite alergii alimentare, intoleranța la histamină este ceea ce se întâmplă atunci când corpul este victima unui dezechilibru: o concentrație prea mare sau un exces de histamină.

Te-ar mai interesa: Fructul preferat al românilor, periculos pentru să...

Nutriționist: „Se manifestă diferit, de la dureri de cap și senzație de oboseală, la tulburări digestive, urticarie sau probleme respiratorii”

„Vă înroșiți la față, vă gâdilă nasul și vă doare capul după un pahar de vin roșu sau un sendviș cu salam? Ceea ce pare o alergie alimentară, s-ar putea să fie intoleranta la histamină. Histamina este esențială pentru sistemul imunitar, datorită ei apare inflamația, reacție care blochează intrarea agenților patogeni și a toxinelor în organism. Joacă un rol important la nivel digestiv (stimulează secreția de suc gastric) și la nivel neurologic (reglează mecanismul somn/veghe).

De unde provine histamina? O parte este sintetizată în organism, dar poate fi adusă și prin alimentație. Toate produsele fermentate sau în conservă, mezelurile și brânzeturile, ciocolata și fructele oleaginoase, roșiile și căpșunile sunt bogate în histamina. În mod obișnuit histamina în exces este degradată de o enzimă numită DAO (diamin oxidază) și eliminată din organism. Există persoane la care acest mecanism de reglare nu mai funcționează și atunci apar simptome asemănătoare cu alergia”, a explicat medicul nutriționist Mihaela Bilic, pe pagina de Facebook.

Te-ar mai interesa: Cine sunt SENSIBILII zodiacului și cum pot trece c...

Intoleranță la HISTAMINĂ: Cauze, simptome

Această afecțiune apare când are loc o eroare în organismul nostru, iar acesta nu mai poate face față acumulării de histamină. Enzima principală care se ocupă de eliminarea excesului de histamină din corp se numește diaminoxidaza (DAO, pe scurt). Astfel, aflăm că intoleranța la histamină are loc când această enzimă nu este suficientă, lipsește sau pur și simplu nu poate funcționa normal.

Te-ar mai interesa: Câtă apă e nevoie să bem? Nutriționist: Nu există ...

„Care sunt cauzele intoleranței? Nivelul de histamina este crescut datorită unui deficit de enzimă DAO sau ca urmare a unui aport crescut de alimente bogate în histamina. Ce simptome apar? Intoleranta la histamina înseamnă o reacție inflamatorie la nivelul întregului organism și se manifestă diferit în funcție de individ.

De la dureri de cap și senzație de oboseală, la tulburări digestive, urticarie, dermatita atopică, probleme respiratorii și edem”, a precizat Bilic.

Te-ar mai interesa: Dieta de vară. Medic: Fructele de sezon trebuie co...

Dieta fără histamina este dificil de realizat. Lista de alimente care trebuie eliminate

Totuși, este bine de știut că acest tip de intoleranță este foarte rar, deși după cum spune și Mihaela Bilic, „histamina este o belea!”.

„Cum se tratează? Pe primul plan sunt măsurile alimentare, trebuie să evităm toate produsele bogate în histamina. Se pot folosi și medicamente antihistaminice, cele care se iau în alergii. Dieta fără histamina este dificil de realizat, substanța este prezentă aproape în toate alimentele.

Te-ar mai interesa: Mai ușor să previi. Află 5 reguli FENG SHUI pentru...

Pentru că ia naștere din degradarea aminoacizilor, toate produsele care conțin proteine conțin automat și histamina. Dacă mâncarea este gătită, maturată, fermentată sau pusă în conservă, cantitatea de histamina crește. Lista de alimente care trebuie eliminate este foarte lungă, tot ce este gustos devine periculos.

Din categoria produse lactate, toate brânzeturile fermentate, de la telemea la brânza cu mucegai și parmezan. La capitolul carne găsim toate mezelurile, cârnații, jambonul și salamurile, dar și carnea de vânat. Peștele în conservă sau afumat și fructele de mare trebuie evitate.

Urmează leguminoasele boabe, semințele, nucile și oleaginoasele. Oțetul, sosul de soia și tot ce este picant și condimentat se elimină. Nici fructele nu scapă, avem multă histamina în căpșuni, citrice, struguri, fructe de pădure, fructe exotice și avocado.

La capitolul legume campioana este varza murată, urmată de roșii, spanac, vinete, măsline și sfeclă. Berea și vinul sunt și ele interzise, iar ciocolata completează această listă tristă.

Ce rămâne? Aproape nimic, intoleranța la histamină e o belea! Vestea bună este că dispare la fel de brusc cum a apărut, fără să știm prin ce mecanism. Stresul poate fi explicația”, a concluzionat cunoscutul nutriționist Mihaela Bilic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private