Sari la conținut

Intoleranta care declanseaza sensibilitatea la alimente si stari de rau: eruptii, migrene, prurit insuportabil

Alimentatia corecta
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Intoleranta aceasta poate crea mari batai de cap. Adesea confundata cu o alergie, poate declansa migrene cumplite, mancarimi pe piele, eruptii.

Daca te simti rau dupa ce mananci avocado si ciocolata, e posibil ca aceasta reactie sa fie declansata de o substanta chimica foarte importanta care actioneaza in organism.

Se pare ca astazi tot mai putini au norocul de a nu se confrunta cu o intoleranta la un anumit produs alimentar, fie el natural sau procesat. Reactiile pot fi diverse: poate surveni o constipatie de cateva zile sau o durere ucigatoare de cap, dar nu bagi de seama ca ai o problema pana cand simptomele te lovesc din nou din senin. In cele mai grave cazuri, te alegi cu o eruptie pe piele sau cu mancarimi atroce.

De obicei, in astfel de situatii ai o intoleranta sau o alergie la anumite alimente. Dar mai exista o posibilitate mai putin cunoscuta – simptomele pot fi declansate de intoleranta la histamina, o reactie care se produce atunci cand organismul nu reuseste sa elimine anumiti compusi ai acestei substante.

Afectiunea este destul de rara, doar 1% din populatie se confrunta cu asa ceva, dar interesul in jurul sau a crescut constant, noteaza InStyle. In 2019 au fost publicate mai multe carti pe acest subiect, iar hashtag-ul #histaminefree a inceput sa atraga un interes crescand pe retelele de socializare.

Intoleranta la histamina este greu de diagnosticat, dar este si mai greu de trait cu ea – nu poti manca avocado sau ciocolata, de exemplu. Se manifesta exact ca o alergie, insa are ceva diferit.

Ce alimente sunt bogate in histamina?

Alimentele fermentate sau maturate sunt cele mai bogata in aceasta substanta, arata The American Journal of Clinical Nutrition. Asadar, branza maturata, iaurtul, kefirul, carnea procesata, alimentele la conserva, muraturile, alimentele afumate, otetul si bauturile alcoolice, in special vinul, sampania si berea, se incadreaza aici.

Alte alimente cu continut ridicat sunt avocado, legume precum nautul, lintea, citricele, ciocolata, unele condimente precum curry si scortisoara, alunele, tomatele, bananele, vinetele si spanacul.

Citeste continuarea…

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel