Sari la conținut

Ion Iliescu dezvăluie secretul zâmbetului care l-a făcut celebru: „Am un zâmbet de Dacie, un zâmbet industrial, cu patru viteze/ Fără carismă, un om politic nu are nicio șansă”

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilie

Ion Iliescu a ales să vorbească pentru prima dată după retragerea din viața publică în 2017, în podcastul fostului său consilier și fost ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu.

Ion Iliescu a făcut dezvăluiri surprinzătoare despre multe aspecte ale vieții sale, iar unul dintre acestea a fost și „celebritatea” de care se bucură zâmbetul său, dar și despre secretul longevității sale, la cei 94 de ani, împliniți în martie.

Fostul președinte a mai afirmat că zâmbetul ascunde empatia și „îmi îngădui să o spun, fără aroganță, și o formă de inteligență. Umorul aparține minților deschise”.

Ion Iliescu a răspuns glumind că are un „zâmbet de Dacie”. Se pare că, în 1999, unii au spus că bordul Daciilor românești a fost creat după zâmbetul său, descriindu-și zâmbetul ca fiind „industrial, cu patru viteze.”

Ion Iliescu: „Am un zâmbet de Dacie, un zâmbet industrial, cu patru viteze”

Iliescu a spus a zâmbit întotdeauna cu toată inima și considera că este uman să îți îngădui să zâmbești, să fii furios sau sentimental.

„Am un zâmbet de Dacie, dacă nu știați… În 1999 unii au zis că bordul Daciilor românești e făcut după zâmbetul meu. Deci am un zâmbet industrial, cu patru viteze. Dacă poți să faci o mașină după zâmbetul meu, poți să faci și o țară după gustul meu…

Eu am zâmbit cu toată inima, ori de câte ori am făcut-o, și mi se pare uman să îți îngădui să zâmbești, să fii furios, să fii sentimental.

Sunt sigur că fără carismă, un om politic nu are nicio șansă, dar îmi place să cred că mintea lui Ion Iliescu a făcut mai multe furori decât zâmbetul lui. Am avut și zâmbete amare, în anii mei de experiență politică, dar mă încântă faptul că publicul a rămas cu varianta veselă.

Ce poate ascunde zâmbetul unui om? O calitate profund umană, empatia, și îmi îngădui să o spun, fără aroganță, și o formă de inteligență. Umorul aparține minților deschise.

Ion Iliescu
Sursa foto: Captura Video AI

„E bine că în toate lumile posibile, Ion Iliescu zâmbește”

Nu am fost tipul de Președinte căruia să îi placă glumele lui, dar o spun cu detașare, am fost personajul celor mai multe glume legate de putere și longevitate. Am mai vorbit despre memeurile de pe Internet.

Apropo, dacă îl întrebați pe ChatGPT de zâmbetul lui Ion Iliescu, știe să vă răspundă că e celebru și prietenos. Mi-a arătat cineva recent un filmuleț generat de inteligența artificială cu mine în 2099, după înmormântarea lui Musk.

Nu păream foarte convins de teleportări și de traficul din București descurcat de navete spațiale, dar zâmbeam. E bine că în toate lumile posibile, vorba lui Leibniz, Ion Iliescu zâmbește”, a declarat Ion Iliescu, în podcastul lui Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii.

Ion Iliescu
Sursa foto: Adevarul

De ce Dacia 1310 era poreclită „Zâmbetul lui Iliescu”

Ultimul model de Dacia 1310 a avut succes în România, iar mașina a primit porecla „Zâmbetul lui Iliescu” din pricina farurilor şi măştii ce aminteau de expresia președintelui României din acea vreme.

Istoria spune că în anul 2000, câteva sute de angajați ai Dacia au protestat la Mioveni din pricina salariilor primite. Sindicatele l-au invitat pe Ion Iliescu la discuții, dar acesta nu a apărut. Atunci, câțiva angajați ai uzinei au spus că mașinile pe care le fabrică zâmbesc ca Iliescu, iar ei nu au ce să mănânce. De atunci, Dacia 1310 a fost cunoscută peste tot ca „Zâmbetul lui Iliescu”.

Iliescu, despre secretele longevității sale

Ion Iliescu a mai afirmat că unul dintre secretele longevității sale este că nu a abuzat de nimic în viață, nu a făcut excese și a avut justa măsură în tot și-n toate.

„Nu am abuzat de nimic în viață, am avut ceea ce se numește justa măsură în tot și toate,” a explicat el, sugerând că moderația a fost unul dintre factorii care l-au ajutat să se mențină activ atât de mult timp.

Există o diferență între a supraviețui și a trăi, a remarcat Iliescu, subliniind că această distincție reprezintă o lecție importantă pentru oricine. În opinia sa, o viață demnă nu înseamnă abundență, ci mai degrabă o abordare orientată către scopuri bine definite.

A remarcat și faptul că Estul, în viziunea sa, a făcut greșeli în a pune ambițiile și vanitățile deasupra obiectivelor mai mari și mai importante.

„Există o diferență notabilă între a supraviețui și a trăi: aceasta este, fără îndoială, lecția mare a stângii. Dar nu o spun aici citând un principiu marxist, nicidecum. Ci mai degrabă observând pragmatic că dacă ai o mentalitate vitală bazată pe minima rezistență nu poți ajunge prea departe.

Ființa umană trebuie să devină, să se dezvolte, să aibă scopuri, nu ambiții – chiar și aici, din pricina unor polarizări și decalaje îndelungate, Estul încă greșește, punând vanități și mize mici în locul obiectivelor nobile și elegante.

A trăi occidental nu înseamnă a trăi în abundență: ci a te configura mental ca individ care urmărește o viață demnă”, a mai spus fostul președinte.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel