Sari la conținut

Italia pare lovită de blestem! Anticiclonul Lucifer a adus temeraturi de aproape 50 de grade

Italia pare lovită de blestem! Anticiclonul Lucifer a adus cu sine temeraturi de aproape 50 de grade

Miercuri, 11 august, în Sicilia s-au atins 48,8 de grade Celsius, iar prognozele meteo arată că sudul Italiei va fi sub stăpânirea anticiclonului african Lucifer pentru întreaga săptămână. Mai mult, potrivit prognozelor meteo, în următoarele zile, anticiclonul responsabil de valul de caniculă care a cuprins peninsula se va deplasa spre nord.

Italia pare lovită de blestem!

Niciodată în Europa nu s-a înregistrat o temperatură atât de ridicată, ceea ce face ca cele 48,8 grade înregistrate ieri în Sicilia să devină un record real, care, totuși, va trebui confirmat de Organizația Meteorologică Mondială. Până acum, cea mai ridicată temperatură din Europa a fost de 48.0°C în Atena, în 1977.

Vara aceasta pare să fie una dintre cele mai călduroase pentru italieni. Peninsula este afectată de cea mai fierbinte săptămână din această vară. În Calabria, vârful ”cizmei italiene”, şi în Sicilia, pompierii au avut 300 de intervenţii în 12 ore, iar şapte avioane Canadair au fost mobilizate încă din zorii zilei de miercuri, a anunţat departamentul pentru stingerea incendiilor.

O suprafaţă de mărimea a 140.000 de terenuri de fotbal a ars în Italia de la începutul anului și până în prezent

Din păcate au fost înregistrate și morți. Un bărbat în vârstă de 77 de ani a murit miercuri în urma arsurilor suferite în timp ce încerca să se adăpostească în locuinţa sa care a fost cuprinsă de flăcări, într-o zonă rurală situată lângă Reggio Calabria.

  • Primarul din Reggio Calabria, Giuseppe Falcomata, le-a cerut conaționalilor săi să nu se mai apropie de zonele afectate.

„Încă o victimă a incendiilor. Ne pierdem istoria, identitatea noastră se transformă în cenuşă, sufletul ne arde”, a scris pe Facebook Giuseppe Falcomata, potrivit Agerpres.

  • Madonie, o zonă muntoasă din apropierea capitalei siciliene Palermo, este asediată de câteva zile de flăcările alimentate de vânt şi de caniculă care distrug culturi, locuinţe şi structuri industriale. Guvernatorul din Sicilia, Nello Musumeci, a solicitat declararea stării de urgenţă naţională pentru Madoni.

Ministrul Agriculturii, Stefano Patuanelli, a vizitat miercuri zona şi a promis ”asistenţă, pe care trebuie să o oferim celor care au pierdut totul”.

„De asemenea, trebuie să promovăm rolul agriculturii ca apărător al teritoriului. Trebuie să ne asigurăm că fermierul care are în grijă terenurile neproductive, cu o gestionare care serveşte la prevenirea incendiilor, este protejat şi susţinut”, a adăugat el.

  • În Calabria, flăcările afectează în principal teritoriul Parcului Naţional Aspromonte, înscris de UNESCO pe lista geoparcurilor. Au fost mobilizate 2.500 de persoane pentru a proteja aria forestieră.

Preşedintele ONG-ului de mediu WWF Italia a cerut marţi ”intervenţia imediată a resurselor aeriene suplimentare”.

„În caz contrar, va fi prea târziu şi vom pierde pentru totdeauna o moştenire nepreţuită”, a atenţionat el solicitând, de asemenea, ”o monitorizare sporită la sol deoarece în zonele în care incendiile au fost stinse au fost înregistrate noi focare, aprinse evident de infractori fără scrupule”.

  • Nu este cruţată nici Sardinia, unde un crescător de animale în vârstă de 35 de ani suspectat că a declanşat un incendiu a fost arestat marţi – 13 focare au fost înregistrate doar marţi, şase dintre acestea necesitând intervenţii pe cale aeriană.

Potrivit Sistemului european de informare privind incendiile forestiere (EFFIS), în Italia – de la începutul anului şi până în prezent au ars 102.933 de hectare de vegetaţie, o suprafaţă de mărimea a 140.000 de terenuri de fotbal.

Sunt cifre de patru ori mai mari decât cele 28.479 de hectare care au ars în medie între anii 2008 şi 2020.

Ce este anticiclonul

În următoarele zile, anticiclonul responsabil de valul de caniculă care a cuprins Italia, denumit ”Lucifer”, se va deplasa spre nord, potrivit prognozelor meteo. Temperaturile vor ajunge la 39-40 de grade Celsius, în weekend, în Toscana şi Lazio.

  • Anticiclonul este un câmp de înaltă presiune limitat de izobare închise de formă aproape eliptică sau circulară, unde presiunea crește de la periferie spre centru.
  • Este un câmp caracterizat prin vânturi ce se rotesc în jurul unui centru de înaltă presiune, de la care aerul diverge orizontal și în care predomină mișcările descendente.
  • Aceste vînturi bat în sensul acelor unui ceasornic în emisfera nordică și în sens contrar în emisfera sudică.
  • În general, anticiclonul determină un timp cu nebulozitate redusă, călduros vara și rece iarna.

Căldura extremă din Europa a lovit emisfera nordică în această vară. Recorduri de temperatură au fost înregistrate și în Canada, vestul SUA, Finlanda, Estonia, Turcia și Moscova. Inundații fără precedent au afectat Germania și părți din China.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.